DODIK I CVIJANOVIĆEVA POLOŽILI ZAKLETVU! DODIK: Ostajem u RS! Menjam samo radno mesto, ali interes Srpske ostaje na 1. mestu! (VIDEO)
Foto: RTRS

odgovorno

DODIK I CVIJANOVIĆEVA POLOŽILI ZAKLETVU! DODIK: Ostajem u RS! Menjam samo radno mesto, ali interes Srpske ostaje na 1. mestu! (VIDEO)

Bosna i Hercegovina -

Danas na konstitutivnoj sednici 10. saziva Narodne skupštine Republike Srpske svečane zakletve polažu novoizabrani srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica Srpske Željka Cvijanović i potpredsednici Republike Srpske.

Cvijanovićeva i njeni potpredsednici time i zvanično preuzimaju dužnost.

16.39 - Nećemo dozvoliti da Srpska bude preglasana ili majorizovana. Neću dopustiti da druga dva člana u bilo kojem smislu zaustave Republike Srpske, i očekujem da sa istim senzibiltetom se odnose prema meni, ali i Republici Sropskoj, istakao je Dodik. Više o izlaganju Milorada Dodika pogledajte OVDE.

16.19 - Ostajem u Srpskoj, trenutno idem u Sarajevo da odradim važan posao za Republiku Srpsku. Nisam se kandidovao da lutam već da svojim znanjem, stavom, i patriotizmom radimo za dobro RS, rekao je Dodik u svom prvom obraćanju nakon polaganja zakletve.

"Nijedna moja odluka neće biti bez konsultacije sa institucijama RS, jer je to prirodno. Zato sam i smatrao da svoju zakletvu treba da položim ovde, pred predstavnicima naroda koji me je izabrao.

foto: Facebook video prtscr / RTRS

On je istakao i da je ponosan na posao koji je u prethodna dva mandata obavio, a to je uspeh u zaštiti i očuvanju Republike Srpske.

16.15 - Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik položio je svečanu zakletvu.

foto: Facebook video / RTRS

16.00 - U svom prvom obraćanju nakon polaganja zakletve, Željka Cvijanović istakla je da Republika Srpska ima jasna kretanja ka EU, ali istakla i značajne saveze sa Rusijom i Kinom. Ona je obećala i da će sve svoje ljudske i institucijalne potencijale koristiti za zaštitu ustavnih prava i interesa svih građana RS. Više o govoru Željke Cvijanović pogledajte OVDE.

15.51 - Novoizabrana predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović položila i potpisala zakletvu rečima:

"Ja, Željka Cvijanović, zaklinjem se da ću dužnosti savesno i odgovorno izvršavati, državne tajne čuvati, interese naroda i građana RS braniti i zastupati, Ustava i zakona BIH i RS časno se držati."

foto: Facebook video / RTRS

15.41 - Nedeljko Čubrilović izabran za predsednika Narodne skupštine Republike Srpske.

foto: Facebook video prtscr / RTRS

15.24 - Nakon polaganja zakletve narodnih poslanika, prešlo se na izbor predsednika Narodne skupštine RS.

15.22 - Narodni poslanici su položili svečanu zakletvu tekstom:

"Zaklinjem se da ću dužnost savesno i odgovorno izvršavati, državne tajne čuvati, interese naroda i građana RS braniti i zastupati, Ustava i zakona BIH i RS časno se držati.

15.05 - Za predsednika Narodne skupštine Republike Srpske predloženi su Duško Ivić i Nedeljko Čubrilović.

15.00 - Skupština je povo počela sa radom

14.28 - Izabrana Komisija za izbor i imenovanja

14.17 - Svečana sednica počela intoniranjem himne Republike Srpske.

foto: RTRS

13.51 - Sednicu će otvoriti najstariji poslanik u ovom sazivu Dane Malešević, koji će je voditi do izbora predsednika parlamenta, saopšteno je iz Narodne skupštine Srpske.

U Narodnoj skupštini Republike Srpske danas su, uoči održavanja konstitutivne sednice, novoizabranim narodnim poslanicima desetog saziva parlamenta Srpske dodeljeni sertifikati Centralne izborne komisije BiH.

foto: RTRS

Kako je najavljeno, sednici će prisustvovaće joj brojni predstavnici političkog i javnog života Republike Srpske, diplomatskog kora i međunarodnih organizacija, a dolazak su potvrdile premijerka Srbije Ana Brnabić i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković.

Na konstitutivnoj sjednici biće izabrana Komisija za izbor i imenovanja i verifikovani mandati narodnim poslanicima, koji će položiti svečanu zakletvu, a biće razmatrana i odluka o broju potpredsednika Narodne skupštine.

Maja Gosjović i Nedeljko Čubrilović
Maja Gosjović i Nedeljko Čubrilovićfoto: RTRS

Na predloženom dnevnom redu prve sednice je izbor predsednika i potpredsednika Narodne skupštine Srpske, kao i pokretanje inicijativa za izbor delegata iz Republike Srpske u Dom naroda parlamenta BiH i za izbor delegata u Veću naroda Srpske.

S obzirom da je krajnji rok za izbor delegata 6. decembar, parlamentrane stranke će do 28. novembra dostaviti Narodnoj skupštini Srpske liste kandidata za izbore delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH i Veće naroda Srpske, saopšteno je iz Narodne skupštine Srpske.

Kurir.rs/RTRS

Foto: Facebook RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track