PUTIN RAZGOVARAO SA DODIKOM I ŽELJKOM CVIJANOVIĆ: Nastavljamo uspešnu saradnju! (FOTO)
Foto: RTRS

o prijektima u srpskoj

PUTIN RAZGOVARAO SA DODIKOM I ŽELJKOM CVIJANOVIĆ: Nastavljamo uspešnu saradnju! (FOTO)

Bosna i Hercegovina -

Preedsednik Rusije Vladimir Putin se, tokom posete Beogradu, sastao i sa Miloradom Dodikom i Željkom Cvijanović, kojima je odmah na početku čestitao na izbornom rezultatu.

Zvaničnici Srpske su Putina informisali o komplikovanoj političkoj situaciji u BiH.

"Sad smo u fazi konstituisanja organa BiH i tu naravno ima određenih komplikacija. Bošnjačka strana to uslovljava NATO putem BiH, što mi naravno ne prihvatamo", naveo je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Rusija je, za Srpsku, veliki ulagač i važan spoljnotrgovinski partner, a Dodik je naglasio važnost nastavka proizvodnje u rafineriji nafte u Brodu i učešće ruskih kompanija u rekonstrukciji dve termoelektrane.

foto: AP / Mikhail Klimentyev / Sputnik /Kremlin Pool

"Očekujemo da se nastavi naše učešće u projektu Turski tok, kao što smo bili planirani i u Јužnom toku. Za to imamo neophodnu dokumentaciju", rekao je Dodik. Pore energetike razgovarano je i o većem nivou saradnje u oblasti kulture i zadržavanju visokog stepena razmene infomacija.

"Zainteresovani smo isto tako za ojačanje sasradnje u ostalim sektorima u energetici, pre svega u naftnoj industriji, ali i proizvodnji električne energije iz drugih izvora. Ono što želimo da ojačamo je naša saradnja u sektoru obrazovanja", naglasio je Dodik.

Predsednica RS Željka Cvijanović navela je da ima mnogo započetih projekata u saradnji sa Rusijom i u sektoru obrazovanja, naglasivši da se kao prostor za dodatnu saradnju otvara i oblast zdravstva i medicine, što je prilika koju RS namerava da iskoristi.

"Ono što je važno je da postoji određeni nivo razumevanja i da širimo naše ekonomske aktivnosti", rekla je Cvijanovićeva.

Kurir.rs / RTRS

Foto: RTRS

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track