ISPOVEST OCA ČIJI JE SIN IZ BiH OTIŠAO U SIRIJU U DŽIHADISTE: Što se mene tiče, trebalo bi da dobije SMRTNU KAZNU! 20 godina sam ga hranio, a on otišao da ubija tuđe sinove (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

ZAROBILI GA AMERIČKI VOJNICI

ISPOVEST OCA ČIJI JE SIN IZ BiH OTIŠAO U SIRIJU U DŽIHADISTE: Što se mene tiče, trebalo bi da dobije SMRTNU KAZNU! 20 godina sam ga hranio, a on otišao da ubija tuđe sinove (VIDEO)

Bosna i Hercegovina -

Kladušanin Ibro Ćufurović, zajedno s još jednim svojim saborcem, prvi je državljanin BiH, ratnik Islamske države i američki zarobljenik u Siriji koji će biti izručen matičnoj državi.

Bosanske vlasti potvrdile su da će prihvatiti svoje državljane koji su se proteklih godina priključili Islamskoj državi pa se ovih dana dogovaraju tehnikalije oko povratka ove dvojice. Koliko je u ovom trenutku tamo ukupno državljana BiH, niko ne može sa sigurnošću da kaže. Pretpostavlja se da bi ih moglo biti oko 120, među njima i oko 50 žena s decom.

Sasvim je sigurno da neće svi raširenih ruku dočekati Ibru Ćufurovića, koji je u rat otišao jedva punoletan. Otac Šefik ne želi da ga vidi na pragu svoje kuće, toliko je ogorčen da bi mu, kaže, presudio smrtnom kaznom.

"Mene on više ne zanima, kod mene nema mesta za njega. Ja sam mu otac koji ga je 20 godina hranio, a on je, umesto da pazi na mene sada kad sam bolestan, otišao u tuđe ratove, postao terorista u paravojsci i ubija tuđe sinove.

Drugo bi bilo da je on otišao u nekoj mirovnoj misiji koja bi sprečavala te ratove, onda bih i ja drukčije reagovao. Ali, da budem iskren, ja bih mu sudio smrtnom kaznom", kaže Ibrin otac Šefik, dodajući da ga ne zanima ni to što njegov sin sada u dalekoj zemlji ima ženu i dete, prenosi Jutarnji.hr.

"Dok sam mogao, radio sam i hranio ih sve, sada sam bolestan i napušten. Odgajao sam ih u poštenju. Ibro je bio jak na mozgu, takav mi je trebao da razrešim imovinske probleme koje imam s kućom koju su mi još 80-ih nacionalizovali. Njega to ništa nije zanimalo, on bi samo hteo da svi mi klanjamo. A gde ga je to odvelo?", pita se Šefik.

Ibru je u vojsku Islamske države uveo Husein Bilal Bosnić koji je dobio sedam godina zatvora zbog podsticanja na terorističke aktivnosti i vrbovanja mladića za terorizam.

"Ibro se okrenuo veri, mesni hodža mu je uručio 3000 maraka pa su mu porasla krila. Onda je otišao kod tog Bilala, čuvao mu ovce i koze nekoliko meseci i učio veru. On bi ga dovozio i pričekao da pozdravi majku, mene više nije ni gledao. Ja sam mu rekao ovako: kada si toliko pametan, pokupi te svoje verske knjige, traži od Boga kuću i idi toj svojoj braći.

Mene je ionako smatrao nevernikom. A šta je trebalo, pa ja cenim ljude po poštenju, godinama sam radio s Hrvatima i Srbima u Vojniću i tamo stanovao, a za njega svi oni nisu ljudi, nego samo nevernici. U Gornjoj Maoči je bio na obuci, valjda su ga tamo učili da puca", priča Šefik.

Kurir.rs/Jutarnji.hr (Mario Pušić) Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track