BIVŠI GRADONAČELNIK MOSTARA RAZBESNEO HRVATE: Mostar je ustaški leš! Ne može da bude evropska prestonica kulture s fašistima! (VIDEO)
Foto: Printscreen YouTube/N1

BOMBA INTERVJU!

BIVŠI GRADONAČELNIK MOSTARA RAZBESNEO HRVATE: Mostar je ustaški leš! Ne može da bude evropska prestonica kulture s fašistima! (VIDEO)

Bosna i Hercegovina -

Da je Bosna i Hercegovina podeljena država, možda najbolje svedoči grad Mostar, gde se hrvatsko stanovništvo diglo posle gostovanja bivšeg gradonačelnika Safeta Oručevića na N1 televiziji.

Oručević je komentarisao promenu imena ulica, bolnu temu u Mostaru.

"Taj užas s imenima ulica traje, to je najveća sramota HDZ-a i onih koji su imenovali te ulice i danas sebi nanose štetu jer neće da pokrenu aktivnosti da se nazivi tih ulica promene. Mostar se kandiduje za kulturnu prestonicu Evrope, sa ovakvim fašističkim neće sigurno ući u utrku. Sigurno će izgubiti od bosanske javnosti borbu za jednu finu i plemenitu ideju. To bih ja nazvao šminkanje leša, oni žele da našminkaju jedan ustaški leš koji žele da predstave kao jednog antifašistu u srcu Evrope i da postanemo prestonica Evrope", kazao je Oručević.

foto: Printscreen YouTube/N1

"Da bismo postali prestonica kulture, postoji nekoliko stvari koje ne možemo i nećemo nikada zaboraviti, a to je da je u vreme tzv. Herceg-Bosne '94. godine fomirana hrvatska opština u kojoj su pobrisani svi tragovi našeg predratnog Mostara. Sva istorija koja je postojala u tom gradu je obrisana na brutalan i fašistički način, da se promene svi nazivi ulica, da proteraju zaslužne ljude iz Mostara, da daju imena koja žele po uzoru na fašističku istoriju, promene naziv Doma kulture, proteraju Velež i naprave stadion Zrinjskom, znači sve su uništili tragove nekadašnjeg Mostara praveći prestolnicu Herceg-Bosne. Dolaskom EU i Briselskim sporazumom, Dejtonskim sporazumom, mi smo njima uništili dalji razvoj te ideje, jer da smo im dozvolili jednu tu opštinu kao predstavnicu Herceg-Bosne, imali bismo trgove Ante Pavelića, Mate Bobana i još gora imena u kojoj bi se zatvorili u pošast fažizma i u njoj živeli i budili se", kaže on.

foto: Printscreen YouTube/N1

Oručević smatra da će HDZ tu bitku sigurno izgubiti. Poručio je da je koncept bio u tome da se vrati izgled nekadašnjeg Mostara sa svim simbolima.

"Kada su oni napravili NDH sa novim grbom, mi smo na ovoj strani imali jednu porušenu Hirošimu, jednu livadu. Naša koncepcija je bila da moramo vratiti Mostar u nekadašnji Mostar sa svim simbolima i duhom koji je vladao pre rata. Vratili smo slobodu, pokrenuli smo RTV koja je godinama promovisala te ideje i nijednu ulicu niti jedan sokak nismo promenili. Nismo sebi dali to pravo da odjednom mi sa nekim novim imenima i ljudima promenimo, da skidamo heroje Mostara koji su u nekim prošlim vremenima bili heroji i ostavili mlade živote za odbranu BiH i Jugoslavije", smatra bivši gradonačelnik.

foto: Printscreen YouTube/N1

On smatra da će promena zasigurno biti, ali da jedna politika ne može da ih pokrene. Takođe se seća kako su po Sarajevu nicale zelene table s imenima ulica, što on, kaže, nije hteo da dozvoli u Mostaru.

"Ključna stvar se dogodila kada smo vraćali stare simbole u grad, mi smo utemeljili Velež i ponovo vratili slavu. Formirali smo Univerzitet "Džemal Bijedić", gradski hor, muzičke škole, sve što je Mostar nekada imao. Naša strategija je bila da vratimo duh i u dobrom delu smo uspeli", smatra on.

foto: AP

Za to što Mostar stagnira Oručević krivi SDA i HDZ.

"Danas niko ni za šta ne odgovora, grad putuje nigde, zahvaljujući vođstvu dva čoveka i neke dve politike u Mostaru. To mora da se hitno promeni

"Mislim da smo dosta toga uradili, malo to neko drži pod kočnicom ali će morati da popusti. Mostar će sigurno imati Gradsko veće i gradonačelnika i biće bosanski grad. Velika prestonica, pravi bosanski grad", kaže Safet Oručević.

Kurir.rs/N1

Foto: Printscreen YouTube/N1

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track