KINESKI JEZIK HIT MEĐU OSNOVCIMA: U Doboju ga 300 đaka vredno uči, evo kakvo im je iskustvo
Foto: Wikipedia, AP / CCTV

edukacija

KINESKI JEZIK HIT MEĐU OSNOVCIMA: U Doboju ga 300 đaka vredno uči, evo kakvo im je iskustvo

Bosna i Hercegovina -

Kineski jezik postao je apsolutni hit među dobojskim osnovcima, pa sve više njih želi da ga izučava, a trenutno više od 300 đaka pohađa fakultativnu nastavu u Osnovnoj školi "Sveti Sava", navode banjalučke Nezavisne novine.

"Sviđa mi se njihova kultura, jezik. Težak je. Naučila sam 'caetjen' što znači doviđenja, 'njihao' je zdravo, 'baba' je tata i 'gaga' je mama", kazala je učenica sedmog razreda Anita Petković.

Njena vršnjakinja Gabrijela Topić priča da to što dobro poznaje engleski jezik joj olakšava učenje kineskog zato što im učiteljica, koja je u Doboj došla iz Kine, sve lekcije objašnjava na engleskom jeziku.

"Nastavnica je dobra, ali teško je. Bilo je interesantno na času. Objašnjava nam kako da izgovorimo neku reč i potom napiše nam na tabli kako se to piše na kineskom", rekla je Topićeva. Učiteljica kineskog jezika Min Gao poručila je novinaru na engleskom da su "učenici veoma prijatni, aktivni i vole kinesku kulturu i kineski jezik".

Navodi se da je fakultativna nastava kineskog jezika u OŠ "Sveti Sava" uvedena nakon anketiranja roditelja i đaka. "Prvobitno smo imali zamisao da učestvuju učenici od šestog do devetog razreda, međutim veliki je bio pritisak roditelja nižih razreda, tako da smo uspeli i njih da uključimo u kompletan program", navela je Radmila Dakić, direktorka škole i dodala da se nastava odvija jednom sedmično u dva termina.

Kineski jezik osnovci izučavaju u kabinetu koji je opremila Ambasada najmnogoljudnije zemlje u BiH, a koji je tokom nedavne posete Doboju otvorio kineski ambasador Đi Ping.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Vikipedija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track