DODIK O FORMIRANJU VLASTI U BiH I STAVU PREMA NATO: Bošnjaci koče proces! RS donela odluku da ne idemo u Alijansu!
Foto: Youtube/Printscreen

VOJNA NEUTRALNOST

DODIK O FORMIRANJU VLASTI U BiH I STAVU PREMA NATO: Bošnjaci koče proces! RS donela odluku da ne idemo u Alijansu!

Bosna i Hercegovina -

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da se očekivalo da proces formiranja vlasti u BiH bude završen do kraja marta.

"U oktobru su održani izbori i na bazi toga još nije formirana vlast u Bosni i Hercegovini. Bošnjaci nemaju dovoljno stabilnu većinu kakvu bi želeli, dok su Srbi i Hrvati, s druge strane, napravili političku reprezentaciju u skladu sa Ustavom i bili smo spremni jop pre Nove godine da formiramo vlast, ali bošnjacko-muslimanska strana nije", rekao je Dodik za TV Pink.

On je ukazao da to traje već neko vreme i da je postalo poprilično zamorno.

"Mi u Banjaluci smo još pre Nove godine formirali vlast i parlament, doneli budžet i sve fukcioniše, a na nivou BiH nije donet ni budžet. Očekivao sam da će biti do kraja marta. Na nivou BiH je nemoguće napraviti koaliciju. Izborima je sve rešeno, samo treba da se sastanemo", objasnio je Dodik.

Prema njegovim rečima, srpska strana u Sarajevu nikada nije bila jača i Banjaluka je sada ta koja odreduje politiku.

Govoreći o stavu prema NATO-u, odnosno o prbižavanju BiH tom vojnom savezu, na čemu insistira bošnjačka strana, zbog čega i blokira formiranje vlasti, Dodik je podsetio da je RS donela odluku da se kreće putem vojne neutralnosti.

"Ne prihvatamo ulazak u NATO. U uslovima kada je svet polarizovan, kada je oslabljena snaga medunarodnog faktora i kada smo došli u poziciju da možemo da odlučujemo kako mi hoćemo, mi smo rekli da ne idemo u NATO", rekao je Dodik.

Istovremeno, drugi deo BiH, Federcija BiH, to želi, dodao je.

"NATO je bombarodovao naše položaje, bacao osiromašeni uranijum, mnogo je ljudi stradalo, i kao i Srbija, još se oporavljamo", napomenuo je Dodik.

Odluke nema ako je svi ne prihvataju, naglasio je Dodik, i dodao da RS ne želi NATO granicu na Drini i ulazak u NATO, imajući u vidu i da je Srbija vojno neutralna.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Printscreen/ Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track