SKANDALOZNO: Mostarske ulice nose nazive ustaških zločinaca, a žele da postanu Evropska prestonica kulture!
Foto: Printscreen YouTube/N1

pokrenuta peticija za preimenovanje

SKANDALOZNO: Mostarske ulice nose nazive ustaških zločinaca, a žele da postanu Evropska prestonica kulture!

Bosna i Hercegovina -

Hrvatski deo Mostara ne može da raskrsti sa zaostavštinom NDH i promeni nazive ulica date po ustaškim zločincima ističe Dojče vele i navodi da se pokreću inicijative da tu situaciju reši visoki predstavnik i promeni sporna imena ulica.

Ulice u zapadnom Mostaru i dalje nose imena ustaških zločinaca Mile Budaka, Jure Francetića, Ive Zelenike, Đure Spuževića, Lorkovića i Vokića, kao i Rafaela Bobana, uprkos presudi Ustavnog suda BiH da su ti nazivi neustavni.

U tekstu sa naslovom "Razglednica iz ulice Jure Francetića", nemački radio dodaje da o problemu koji su im ostavili "političari iz 1995", retko ko želi da govori. Godinama se bezuspešno traži rešenje, a to je i danas tema koja izaziva međusobne optužbe.

Poslednja inicijativa - peticija o ukidanju naziva ovih ulica u Mostaru potiče od istoričara i kolumniste Vuka Bačanovića i vlasnika hercegovačkog portala Poskok.info Ivana Šušnjara. Oni od visokog predstavnika Valentina Incka traže da ukine imena ovih pet ulica.

Ivan Šušnjar, obrazlažući zahtev, kaže da su nazivi tih ulica "trajan teret zapadnoj Hercegovini" i da je "politika - demokratski izabrana od naroda - demokratski donela odluke o preimenovanju ulica, pa zato pozivaju visokog predstavnika da 'nedemokratskim' putem ukine imena ulica". Njegov kolega Vuk Baćanović ne ograničava se samo na Mostar, već u isti kontekst želi da stavi i sve zemlje bivše Jugoslavije.

"Tragovi fašizma i imena ulica ustaških glavešina moraju nestati i to ne samo u BiH, već i u zemljama u okruženju. Mi moramo zajedno da živimo i samo zajedno to moramo da uradimo", kaže Baćanović.

Opštinsko veće Mostara 1995. godine, u takozvanom hrvatskom delu Mostara, preimenovalo je ukupno 72 ulice i trga. Izbrisane su ulice zaslužnih, predratnih Hrvata, Bošnjaka i Srba, ali i hrvatskog vođe seljačke bune Matije Gupca i hrvatskog pesnika i političara Vladimira Nazora, a ulice su dobili Budak, Francetić, Vokić i Lorković, Rafael Boban i drugi ustaški zločinci.

Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić (HDZ), želeći da ispravi grešku svojih stranačkih kolega iz 1995. godine i, kako je naveo, skine "hipoteku ustaštva nad Hrvatima", od Gradskog veća je dva puta tražio promenu naziva spornih ulica. Ali, tu inicijativu, osim u njegovoj stranci, nisu podržali ni poslanici iz SDA i SDP, tvrdeći da postoje i ostale ulice sa spornim imenima koje treba menjati.

"Grad Mostar aplicirao je za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine, ali zarobljenici smo prošlog vremena. Neprihvatljivo je da Grad kandidat ima obeležja neke mučke prošlosti", smatra mostarski gradonačelnik.

Ibrahim Rahimić, član SDA i odbornik u poslednjem sazivu Gradskog veća, ima zanimljiv predlog. On smatra da visoki predstavnik nije taj koji bi trebalo da ukida imena ulica, već da bi to morali da učine Mostarci.

"Od Incka tražimo pomoć, a političke elite žele da ode. Moj predlog je da se izvrši revizija imena svih ulica i da se to vrati na stanje iz 1991. godine što bi bio pilot-projekat za čitavu BiH", predlae Rahimić.

Iz kancelarije Valentina Incka na ove inicijative stiže diplomatski odgovor: "Pitanje spornih naziva ulica jedno je od ključnih koje bi trebalo rešiti u Mostaru i zato je potrebno ponovo pokrenuti ozbiljne razgovore o toj temi u okviru kompetentnog tima stručnjaka". Visoki predstavnik u saopštenju naglašava i da "nije u skladu s civilizacijskim vrednostima veličati one koji su činili zločine protiv nedužnih žrtava i da Mostar i druge sredine u ovoj zemlji, u skladu sa svojim deklarisanim evropskim vrednostima, to pitanje moraju da reše".

Kurir.rs/Dojče vele

Printscreen YouTube/N1

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track