UBISTVO POLICAJCA PERE PETROVIĆA NI POSLE 27 GODINA NIJE REŠENO: Upucale ga muslimanske "zelene beretke" u stanici, a to je bio početak pakla za Srbe u Sarajevu (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

porodica još traži pravdu

UBISTVO POLICAJCA PERE PETROVIĆA NI POSLE 27 GODINA NIJE REŠENO: Upucale ga muslimanske "zelene beretke" u stanici, a to je bio početak pakla za Srbe u Sarajevu (VIDEO)

Bosna i Hercegovina -

Ubistvo policajca Pere Petrovića 4. aprila 1992. godine nagovestilo je teške dane za sarajevske Srbe.

Petrovića su u Stanici milicije Novo Sarajevo ubili pripadnici paravojnih muslimanskih snaga koji su te noći organizovano napali policijske i druge važnije objekte u gradu i time pokazali ko je počeo rat u BiH.

Bobana Petrović, ćerka ubijenog policajca, kaže da bi volela da zna ko je uništio njeno i sestrino detinjstvo, pucajući u srce njenog oca.

U noći 4. na 5. april 1992. godine, paravojne muslimanske jedinice Patriotska liga i Zelene beretke, usmeravani i pomognuti od muslimanskih pripadnika i rukovodilaca republičkog MUP-a, pokrenuli su akciju zauzimanja Sarajeva. Јedna od meta napada bila je i Stanica milicije Novo Sarajevo, u kojoj se zatekao i Pero Petrović sa komšijom Dalipagićem. Mada nije bio na dužnosti, priveo je maloletnike koji su obijali automobile na parkingu ispred zgrade u kojoj je živeo.

Bobana Petrović
Bobana Petrovićfoto: Youtube/Printscreen

"Tu su ga zatekli pripadnici Patriotske lige i Zelenih beretki koji su napali Policijsku stanicu i ubili ga samo zato što se zvao Pero Petrović. Ubijen je hicem u grudi iz neposredne blizine", rekao je inspektor MUP-a Republike Srpske za istraživanje ratnih zločina Simo Tuševljak.

Bobana Petrović, u to vreme 16-godišnjakinja, seća se da se njen otac javio da će ostati u stanici dok popije kafu sa kolegom Lazarom Bojanićem. Nisu ni zaspali kada je iza ponoći na vrata stana zazvonio komšija Dalipagić.

"I saopštava mami da je Pero ranjen. Međutim majka je već tada osećala da se desilo nešto strašno i govorila i vrištala da je Pero ubijen", kaže ona.

Iz iskaza Lazara Bojanića, te noći u Stanicu milicije upala su naoružani, maskirani muškarci koji su njega i Peru odveli u podrum, a Dalipagića pustili. Naredili su im da se licem okrenu prema zidu i tražili im lične karte.

"Kada je taj pročitao ime i prezime Pero Petrović, rekao je 'Takvi su klali muslimane po Bijeljini' i opsovao. Tada je neko opalio metak. Posle pucnja, Pero se stropoštao do mene. A zatim sam čuo kako istrčavaju", istakao je Bojanić.

"Ostalo je nepoznanica ko je izvršilac tog krivičnog dela, ali je jasno ko su nalogodavci i ko je predvodio napad na stanice. I to govori ko je i na koji način počeo rat u Sarajevu i BiH", izjavio je Tuševljak.

Tek posle pet dana porodica je preuzela telo Pere Petrovića. Ispred mrtvačnice na Koševu, Zelene beretke otvaraju kovčeg i govore da i njih treba pobiti. Uz pomoć trojice Perinih kolega uspevaju da krenu, ali ih na izlazu iz Sarajeva ponovo zaustavljaju naoružani i maskirani.

"Isterali su nas iz auta, krenuli da provociraju, pogovoto ovu dvojicu policajaca Srba, a nama govore da će nas za "meze", da bi to voleli... Međutim, Adil Babić rekao je prvo njega da ubiju pa da rade sa nama šta hoće", dodaje ona.

Tek posle energične intervencije Perinog kolege Adila Babića, Zelene bertke propuštaju porodicu Petrović sa kovčegom ka srpskoj teritoriji. Iako je sačinjen Izveštaj o počinjenom krivičnom delu ratnog zločina, ubistvo Pere Petrovića nikada nije dobilo sudski epilog niti u Okružnom tužilaštvu Istočno Sarajevo niti u Tužilaštvu BiH.

Kurir.rs/RTRS Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track