AHMETSPAHIĆU TRI GODINE ZATVORA ZBOG RATOVANJA U SIRIJI: Sad se kaje i poziva omladinu da ne slede njegov put
Foto: Printscreen Youtube

priznao krivicu

AHMETSPAHIĆU TRI GODINE ZATVORA ZBOG RATOVANJA U SIRIJI: Sad se kaje i poziva omladinu da ne slede njegov put

Bosna i Hercegovina -

(Tanjug) - Državni sud u Sarajevu osudio je Muniba Ahmetspahića na tri godine zatvora za ratovanje u Siriji, nakon što je prihvatio sporazum o priznanju krivice, koji je potpisao sa Tužilaštvom BiH.

"Veće je odlučilo da prihvati sporazum i smatra ga zakonitim. Sud donosi presudu za krivično delo organizovanje teroristističke grupe i osuđuje Ahmetspahića na tri godine zatvora - prenosi Fena izjavu predsjedavajućeg sudije Branka Perića. Prema presudi, Ahmetspahić je od 2013. do 2018. boravio na području Sirije i Iraka kao pripadnik paravojnih formacija Islamske države Iraka i Levanta (ISIL), Jabhet al-Nusra i Al-Nusrah Front . Na teret mu je stavljeno da se pridružio terorističkim organizacijama i učestvovao u borbama i terorističkim aktivnostima, prilikom kojih je i teško ranjen na području Sirije.

Iz Tužilaštva BiH ranije je saopšteno da su tokom istrage prikupljeni dokazi da je on komunicirao i koordinirao aktivnosti sa drugim državljanima BiH koji se nalaze na području Sirije i Iraka, kao i da je po dolasku u BiH organizovao i pomagao odlazak drugog državljanina BiH na to područje. Optuženom će u kaznu biti uračunato vreme koje je proveo u pritvoru od 22. novembra 2018. godine, a sudija Perić je prihvatio predlog Tužilaštva BiH da mu se produži pritvor.

Ahmetspahić je ranije pravosnažno oslobođen optužbi za organizovanje terorističke grupe, odnosno da je uništio dokaze i tragove nakon što je Mevlid Jašarević u oktobru 2011. u Sarajevu pucao na Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država. Jašarević je zbog tog terorističkog napada osuđen na 15 godina zatvora.

Na početku ročiša, sudija Perić je rekao i se Ahmetspahić sporazumom obavezao da će svedočiti protiv drugih optuženih ukoliko bude potrebe. Tužilac Dubravko Čampara je kao razloge za potpisivanje sporazuma naveo da je Ahmetspahić u BiH došao kao invalid sa visokom amputacijom noge, kao i da je bio potpuno korektan u komunikaciji sa pripadnicima Državne agencije za istrage i zaštitu i Tužilaštvom BiH. "On se obavezao na konkretno svjedočenje na okolnosti dešavanja na području Sirije, na okolnosti drugih koji su se vratili i ko se zajedno sa njim nalazio i kako se vratio. Otežano mu je kretanje zbog visoke amputacije. Došlo je do priznanja greške, želi da živi u BiH i da mu deca rastu s ocem", rekao je tužilac Čampara.

Ahmetspahićev advokat Rusmir Karkin je nagalasio je da je njegov klijent već SIPI ispričao šta je prvi i drugi put radio u Siriji i zbog čega se vratio. "Nakon par mjeseci boravka u Siriji 2013. godine postao je invalid. Njegova želja je bila da se vrati. Oženio se sa Bosankom i dobio dvoje đece. Dvije godine je radio na pronalasku sigurnog puta za povratak u BiH. Bio je svjestan da će biti predmet intresovanja pravosudnih organa. On je bio spreman da podnese posledice, i ženu i đecu vraća u BiH", rekao-je Karkin.

Ahmetspahić je istakao da se pokajao i da je svestan koliko je bio izmanipulisan. "Koliko je bilo naivno sa naše strane da donesemo takvu odluku. Savetovao bih omladini da ne naseda na takve stvari. Ko hoće da se bori za pravdu, neka se bori na legalan način", rekao je Ahmetspahić. Ahmetspahić je uhapšen krajem novembra 2018. godine na Aerodromu Sarajevo.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Printscreen Youtube)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track