DODIK, ČOVIĆ I IZETBEGOVIĆ POSTIGLI DOGOVOR: Podelili resore u Savetu ministara
Foto: Marina Lopičić, Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP, AP Photo/Majdi Mohammed

podela vlasti

DODIK, ČOVIĆ I IZETBEGOVIĆ POSTIGLI DOGOVOR: Podelili resore u Savetu ministara

Bosna i Hercegovina -

Lideri SDA, Bakir Izetbegović, SNSD-a Milorad Dodik i HDZ-a Dragan Čović uspeli su danas da se dogovore o podeli resora u Savetu ministara, ali ne i o imenovanju predsedavajućeg, jer lider Bošnjaka, kako kaže, ne može da prihvati da to bude neko ko je protiv članstva BiH u NATO.

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović očekuje da će se do kraja dana u telefonskim konsultacijama sve biti precizirano.

Čović je nakon sastanka rekao da su lideri bili blizu dogovora i da se nada kako je ovo kraj pregovora što se tiče resora. On je rekao da se nada da će danas svako staviti na papir ono što se dogovoreno na pregovorima.

Predsednik SDA Bakir Izetbegović ističe da ne može da pristane da kandidat za predsedavajućeg Savet ministara bude osoba koja je protiv nastavka NATO puta.

Kako prenosi RTRS, prema danas postignutom dogovoru Hrvatima bi pripalo ministarstvo finansija, pravde i civilni poslovi, Bošnjacima spoljni poslovi, bezbednost i odbrana, a Srbima predsedavajuć Saveta ministara i ministarstva komunikacije i transporta, spoljna trgovina i ekonomski odnosi, a ljudska prava iz kvote iz Republike Srpske bi vodila nestranačka ličnost iz reda ostalih.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Marina Lopičić/AP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track