DRAMATIČNO U PRIJEDORU: Sana i Una iznad kote vanredne odbrane, poplavljeno 300  kuća (FOTO, VIDEO)
Foto: AP

nepogoda

DRAMATIČNO U PRIJEDORU: Sana i Una iznad kote vanredne odbrane, poplavljeno 300 kuća (FOTO, VIDEO)

Bosna i Hercegovina -

U Prijedoru je proglašeno vanredno stanje odbrane od poplava. Zasedao je Gradski štab za vanredne situacije.

Iz Civilne zaštite je saopšteno da je nivo Sane i Une iznad kote vanredne odbrane od poplave, te da je situacija pod kontrolom i da nema vesti o ugroženim životima.

Vodostaj Sane u Prijedoru je u padu, tako da iznosio 485 centimetara. Zaplavljeno je oko 300 kuća, a najteža situacija je u naseljima Gomjenica i Tukovi.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je nakon sednice Gradskog štaba za vanredne situacije da ribnjak u Saničanima nije oštećen, ali da su, zbog velike količine vode koja ga je zaplavila, klapne između svih jezera otvorene, pa se tako ispušta voda radi sprečavanja oštećenja.

U Oštroj Luci zabeležena je stagnacija vodostaja Sane. Problem su, međutim, pravile pritoke, koje su se izlile na više mesta.

Vodostaj Une u Novom Gradu stagnira. Nivo Sane opada, koji prema izveštaju Republičkog hidrometeorološkog zavoda od 7.00 časova, iznosi 494 centimetra, što je za 36 centimetara preko kote vanredne odbrane od poplava.

Zbog izlivanja Sane na magistralnom putu Novi Grad-Prijedor u mestu Donja Dragotinja od ponoći je u prekidu saobraćaj, pa se koristi zaobilaznica.

Vodostaj Une u Kostajnici iznosi 460 centimetara i jutros je u blagom porastu.

Zaplavljeno je pet kuća i dalje su na snazi vanredne mere zaštite od poplava.

Na području opštine Kozarska Dubica od jutros su na snazi vanredne mere odbrane od poplava zbog vodostaja Une od 449 centimetara, a očekuje se da će nivo da poraste još najmanje 10 centimetara, saopšteno je iz opštinske Civilne zaštite.

Una je u svom gornjem toku počela stagnirati, navedeno je u saopštenju.

Vodostaj reke Save na području Kozarske Dubice iznosi 794 centimetra i još je ispod kote redovne odbrane od poplava.

Sa proglašenjem vanrednih mera odbrane od poplava na području opštine, u toku su pojačane aktivnosti nadležnih službi u vezi praćenja situacije i obezbeđenja kritičnih mesta.

Voda se izlila na magistralni put Kozarska Dubica-Kostajnica u mestu Špilja, pa je saobraćaj potpuno obustavljen.

Vodostaj Ukrine u Derventi jutros je 247 centimetara i u blagom je opadanju, pa se situacija na ovom području smiruje, ali je još zaplavljeno osam objekata. Voda je u dvorištima, ali nije ušla u kuće.

Štab za vanrede situacije opštine Derventa juče je proglasio redovne mjere odbrane od poplava.

Na području opštine Šamac nivo Bosne iznosi 954, a Save 596 centimetara i vodostaj obe reke je u porastu, izjavio je za Srnu predstavnik opštinske Civilne zaštite Boro Bogdanović. On je rekao da je Sava u blagom porastu, te da vodostaj raste četiri centimetra na čas.

"Na području mesne zajednice Pisari rijeka Bosna je popunila staro korito Starače i zaplavila manji deo poljoprivrednog zemljišta", istakao je Bogdanović.

On je naveo da je jutros u 8.00 časova nivo Bosne u Doboju 228 centimetara i da je u opadanju, dok je vodostaj ove reke u Modriči 220 centimetara i trenutno stagnira.

Kurir.rs/RTRS

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track