NASTAVAK SUĐENA DUDAKOVIĆU ZBOG ZLOČINA NAD SRBIMA: Bivši komandant Armije RBiH tereti se za zločine protiv čovečnosti!
Foto: Printscreen

ponovo pred sudijama

NASTAVAK SUĐENA DUDAKOVIĆU ZBOG ZLOČINA NAD SRBIMA: Bivši komandant Armije RBiH tereti se za zločine protiv čovečnosti!

Bosna i Hercegovina -

SARAJEVO - U Sudu BiH danas se nastavlja suđenje Atifu Dudakoviću, bivšem komandantu Petog korpusa Armije RBiH, i 15 pripadnika i komandanata tog korpusa, koji se terete za zločine protiv čovečnosti.

Optužnicom u ovom predmetu, uz Dudakovića, terete se Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljdedić, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Ale Hodžić (u odnosu na njega postupak razdvojen), Edin Domazet, Ejub Koženjić, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Dudaković i drugi se terete za zločine protiv čovečnosti počinjene na području opština - Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa, Sanski Most i ratni zločin protiv civila na području opština Bihać i Cazin, koji, prema tužbenim navodima, obuhvataju ubistva više od 300 osoba, progone i zlostavljanja civila i ratnih zarobljenika, kao i uništenja 38 pravoslavnih hramova, crkava i verskih objekata.

Deo optužnice koji se tiče Atifa Dudakovića odnosi se na ratne zločine počinjene nad pripadnicima i pristalicama tzv. narodne odbrane autonomne pokrajine zapadna Bosna, za vreme sukoba u Cazinskoj krajini, na području opština Bihać i Cazin. Optužnica u ovom predmetu potvrđena je krajem oktobra 2018. godine, a suđenje je počelo polovinom aprila ove godine.

Kurir.rs/Avaz.ba

Foto printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track