Najnovije vesti

NEĆE SE KREMIRATI U INOSTRANSTVU: Sarajevo dobija prvi krematorijum u BiH, uskoro stiže i u Banjaluku
Foto: Profimedia

odlučeno

NEĆE SE KREMIRATI U INOSTRANSTVU: Sarajevo dobija prvi krematorijum u BiH, uskoro stiže i u Banjaluku

Bosna i Hercegovina

U BiH ne postoji nijedan krematorijum, pa se tela preminulih kremiraju u inostranstvu, ali bi od naredne godine na groblju Vlakovo u Sarajevu trebalo da bude završen i stavljen u funkciju prvi krematorijum u BiH.

Ovu informaciju potvrdio je za Nezavisne Asmir Hodžić, izvršni direktor sarajevskog KЈKP Pokop, naglasivši da osim ovog krematorijuma postoje još dva objekta u BiH za tu namenu - na groblju u Visokom i Novom groblju u Banjaluci, međutim u njih nikad nije instalirana oprema za kremaciju.

"Niko ne može biti kremiran bez zvanične saglasnosti, pa se prethodno za

 

života mora ostaviti odobrenje da se ta osoba kremira ili je kasnije porodica mora odobriti. Kada se ispune i jedan i drugi zahtev, onda treba završiti i fazu u kojoj patolog izvršava evidenciju, pa tek onda telo ide na kremiranje", kaže Hodžić.

On kaže da postoji mnogo zainteresovanih, i da kremacije trenutno nisu skupe, već je skup trošak transporta u druge zemlje jer to u BiH ne postoji.

"Sada kremiramo tela preminulih najviše u Novom Sadu, što nam je drastično jeftinije od Zagreba, te nas u Novom Sadu sa transportom i kremacijom ukupno sve izađe otprilike oko 1.500 do 2.000 KM", kaže Hodžić.

 

On ističe da bi izgradnjom krematorijuma u BiH ova cena mogla biti mnogo niža, i da bi, prema sadašnjim kalkulacijama, sve ukupno sa kremacijom i ostalim troškovima spremanja, prevoza do krematorijuma, upotrebom hladnjače izlazilo oko 600 i 700 KM.

 

"Mi bismo voleli da krematorijum bude u funkciji što pre, ali najverovatnije da će on na gradskom groblju Vlakovo biti tehnološki spreman tokom naredne godine, odnosno koncem naredne godine", kaže Hodžić.

 

On je pojasnio da je nekada Rimokatolička crkva bila najrigoroznija po ovom pitanju, ali da se danas u Zagrebu ili Ljubljani na urni vrše verski obredi, dok Pravoslavna crkva i Islamska zajednica neće da rade obred na urni, nego će verski obred uraditi pre nego što tijelo bude uništeno i spaljeno.

 

"Ipak to kod nas sve zavisi od područja do područja i kako kome odgovara", kaže Hodžić. U banjalučkom preduzeću Gradsko groblje kažu da u BiH ne postoji krematorijum, te da je samo pitanje vremena kada će mogućnost kremacije biti i u Banjaluci.

 

Kurir.rs/RTRS

Foto: Profimedia

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...