Najnovije vesti

KOD BOSANSKOG PETROVCA PRONAŠLI JEDNU OD NAJSTARIJIH PEĆINA U EVROPI: Niko dosad nije kročio unutra, a evo šta su sve tamo zatekli (FOTO)
Foto: Facebook/Dragan Grbić

spektakularno otkriće

KOD BOSANSKOG PETROVCA PRONAŠLI JEDNU OD NAJSTARIJIH PEĆINA U EVROPI: Niko dosad nije kročio unutra, a evo šta su sve tamo zatekli (FOTO)

Bosna i Hercegovina

Kod sela Smoljane, koje pripada opštini Bosanski Petrovac, nalazi se Riponjina jama za koju se veruje da je možda i jedna od najstarijih pećina u Evropi.

Pećina je nepoznata i neistražena, a pre nekoliko dana u nju je istražio Petrovčanin Siniša Mrđža zajedno sa dvoje prijatelja, speleologa iz Banjaluke.

 

Mrđa, zaljubljenik u spelologiju i prirodu, odlučio je da istraži jamu koja se nalazi u blizini njegove kuće u Tavanima u Riponjića gredi. Riponjina jama, odranije je poznata meštanima i takvih jama ima prilično u Smoljani i ovim kraškim područjima, ali niko nije mogao znati da se u njenoj dubini krije nešto neverovatno.

Pomoću konopca spuštali se oko 50 do 70 metara vertikalno i tu zatekli tri nivoa, a na svakom od njih, veruju, krije se mnoštvo ukrasa.

 

Ispitali su oko 650 metara prostora, a za ostatak poduhvata potrebna im je dodatna oprema.

Oni veruju da niko pre njih nije ušao u Riponjinu jamu, sem možda u vreme Austrougarske, ali do tih podataka nije lako doći.

Jedini trag nekog spoljnog sveta bio je kostur vuka koga su pronašli. Uočili su i granatu, verovatno iz Drugog svetskog rata, za koju se veruje da su je tadašnja deca pronašla i bacila u jamu da dole eksplodira.

 

U pećini se nalazi mnošto ukrasa, ali i insekata i slepih miševa.

 

Kurir.rs/Avaz.ba/Smoljana.blogspot
Foto: Facebook/Dragan Grbić-Siniša Mrđa

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...