DODIK U MAĐARSKOJ: Srpska je odbila da pravi centre za migrante i neće pristati ni na članstvo u NATO
Foto: Printscreen RTRS

PORUKA

DODIK U MAĐARSKOJ: Srpska je odbila da pravi centre za migrante i neće pristati ni na članstvo u NATO

Bosna i Hercegovina -

BUDIMPEŠTA - Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Budimpešti na sastanku sa predstavnicima Srba u Mađarskoj da Republika Srpska sledi Srbiju i da neće pristati na članstvo u NATO.

On je istakao daje NATO bombardovanje Srpske i Srbije ostavilo posledice i ukazao na to da je došlo do povećanja broja malignih bolesti i kod dece, prenosi RTRS.

Dodik je podsetio da je u Banjaluci napravljena roditeljska kuća za boravak dece koja dolaze na lečenje i njihovih roditelja.

foto: Printscreen RTRS

"Ne govorimo da treba stvarati neprijateljstvo, ali ne možete očekivati da ja i ljudi prihvatimo NATO", poručio je Dodik.

Ističući da Republika Srpska ima stabilnu vlast, za razliku od ostatka BiH, Dodik je rekao da je Srpska jedina koja može da funkcioniše u BiH i da je samoodrživa. On je istakaO dobre veze Srpske sa Rusijom i podsetio da je Rusija sprečila donošenje rezolucije o navodnom genocidu u Srebrenici u Savetu bezbednosti.

foto: Printscreen RTRS

"Rusi uvek pomognu u SB UN, jer visoki predstavnik uvek u svom izveštaju kao krivce označi Republiku Srpsku i Milorada Dodika. Rusija je član PIK-a, tela koje okuplja ambasadore koji su se nametnuli kao mesto odluka, iako nisu u Dejtonskom sporazumu", dodao je on.

Dodik je predstavnicima Srba rekao i da je Srpska odbila da pravi migracione centre na svojoj teritoriji.

Cilj RS da privuče što više mađarskih investitora

Milorad Dodik izjavio je da će na sutrašnjem sastanku sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom u fokusu biti razvoj bilateralnih odnosa i naglasio da je cilj Republike Srpske da se privuče što veći broj investitora iz Mađarske.

"Želim da Orbana upoznam o situaciji u BiH. On je jedan od najvažnijih aktera evropske politike u ovom trenutku", rekao je Dodik, prenosi RTRS. On je istakao je da je Republika Srpska otvorena za mađarske investicije.

"Radićemo zajedno da vidimo kako to da realizujemo. Iskustva koja Mađarska ima zaista su važna", kazao je Dodik.

Kurir.rs/Tanjug/RTRS

Foto: Printscreen RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track