POSEBNA POŠILJKA IZ BEOGRADSKOG ZOO-VRTA: U Sarajevo stigao američki bizon težak 500 kila (FOTO)
Foto: Facebook/Printscreen

ugrožena vrsta

POSEBNA POŠILJKA IZ BEOGRADSKOG ZOO-VRTA: U Sarajevo stigao američki bizon težak 500 kila (FOTO)

Bosna i Hercegovina -

Iz Zoološkog vrta u Beogradu u sarajevski rekreativno-zabavni centar "Pionirska dolina" u ponedeljak uveče je stigao ogromni mladi američki bizon, težak čak 500 kg.

Osim njega stigle su i berberske ovce, mare i rakuni.

"Novom pošiljkom koja je juče ujutru iz Beograda krenula put Sarajeva, naša 'Pionirska dolina' postala je bogatija za dve nove životinjske vrste. Američki bizon, mužjak, star tek nekoliko godina nova je vrsta i do sada nije bio poznat posetiocima sarajevske, zelene oaze. Inače se radi o ugroženoj životinjskoj vrsti, koja se osim u zoološkom vrtovima Evrope jedino može videti u rezervatima u Severnoj Americi. U Americi njihova porodica broji tek nešto više od 1.000 životinja, jer je u 19. i 20. veku gotovo istrebljena lovom zbog mesa i krzna", objavio je na svojoj Fejsbuk stranici KJKP "Park".

Sa Kalemegdana u "Pionirsku dolinu" stigao je i par berberskih ovaca.

"Mala, preslatka mara sarajevskog zoološkog vrta upravo je dobila i novo društvo, četiri beogradske koje su zajedno doputovale u svoj novi sarajevski dom. Poklon beogradskog zoološkog vrta je i četveročlana porodica američkih rakuna koju su se već pridružili svojim rođacima u Sarajevu ", navodi KJKP "Park" .

Oba zoološka vrta u su u statusu kandidata za članstvo u Evropskoj asocijaciji zooloških vrtova i akvarijuma (EAZA), koja omogućava razmenu životinja i međusobnu razvojnu podršku.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Facebook/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track