HOROR U KAMPU ZA MIGRANTE KOD BIHAĆA: Sve je manje hrane, a pojavila se i OPASNA ZARAZA (FOTO)
Foto: AP, EPA

opasno

HOROR U KAMPU ZA MIGRANTE KOD BIHAĆA: Sve je manje hrane, a pojavila se i OPASNA ZARAZA (FOTO)

Bosna i Hercegovina -

U migrantskom kampu Vučjak u Bosni i Hercegovini stajne je alaramantno - pojavila se šuga i nestaje hrane, kažu humanitarni radnici.

U ovom improvizovanom kampu na teritoriji Bihaća, sada se nalazi oko 700 migranata iz Azije i severne Afrike, koji su u taj kamp poslati u prethodnih 10 dana, piše agencija Rojters.

Jedina humanitarna organizacija prisutna u kampu je Crveni krst, koja migrantima pruža tople obroke i osnovne predmete za higijenu.

1 / 6 Foto: AP

Organizacija je podigla i oko 50 šatora, kao i karantin za bolesne, među kojima ima obolelih i od hepatitisa i tuberkuloze.

"Zdravstvena situacija je alarmantna. Mnogi ljudi su već inficirani šugom i postoje i drugi zdravstveni problemi", izjavila je portparolka Međunarodne federacije Crvenog krsta Katarina Zorić.

Prema njenim rečima, Crveni krst za sada može da pruži samo osnovnu zdravstvenu pomoć. Dodaje da u kampu nestaje hrane i da je organizacila zatražila međunarodnu pomoć. Evropska unija je u utorak saopštila da će pružiti 14,8 miliona evra za pomoć migrantima u BiH.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić kaže da se nada da će EU izvršiti i pritisak na vlasti, kako bi preuzeli odgovornost za migrrante. "Bihać su bukvalno preplavili migranti", rekao je Fazlić, dodajući da je u Bihać, gde živi oko 50.000 ljudi, pristiglo oko 5.000 migranata.

Ističe da nije zadovoljan stanjem u kom se nalazi kamp Vučjak i naglašava da je to samo privremeni tranzitni centar. "Migrantska kriza, koja je globalni problem, se ne može rešavati u Bihaću. Mora da se reši na državnom i regionalnom nivou i uz saradnju sa EU", rekao je Fazlić za Rojters.

1 / 16 Foto: AP

Policija je danas vratila tri grupe migranata u kamp, nakon što su ih iscrpljene pronašli u šumi. Hrvatska policija ih je ranije vratila u BiH, pošto su prešli obližnju planinu. "Hrvatska policija nas bije kao da smo životinje. Šta sada da radimo? Nemamo novca, nemamo telefone", rekao je za Rojters 17-godišnji izbeglica iz Pakistana.

Hrvatska policija demantovala je da koristi silu protiv migranata. U BiH je od prošle godine ušlo oko 33.000 migranata, a oko 9.000 se trenutno nalazi na teritoriji Bihaća.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA, AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track