SUD BiH OSLOBODIO AHMETA SEJDIĆA: Bio optužen da je kao komandant tzv. Armije BiH počinio ratne zločine protiv Srba u Rudom i Goraždu
Foto: Youtube/Printscreen

nema dovoljno dokaza

SUD BiH OSLOBODIO AHMETA SEJDIĆA: Bio optužen da je kao komandant tzv. Armije BiH počinio ratne zločine protiv Srba u Rudom i Goraždu

Bosna i Hercegovina -

Sud BiH oslobodio je nekadašnjeg komandanta Prve višegradske brigade
takozvane Armije BiH Ahmeta Sejdića krivice za nečovečno postupanje prema civilima i ratnim zarobljenicima srpske nacionalnosti u Rudom i Goraždu.

Sejdić je nepravosnažnom presudom oslobođen krivice po 11 tačaka za nečovečno postupanje prema civilima srpske nacionalnosti, kao i ratnim zarobljenicima, pripadnicima Vojske Republike Srpske u periodu od jula 1992. do februara 1993. godine.

"Izvedeni dokazi nisu imali dovoljnu snagu da idu na štetu optuženog, odnosno, da optuženi bude proglašen krivim", rekla je sudija Mira Smajlović.

Suđenje Sejdiću počelo je u maju 2016. godine.

foto: Youtube/Printscreen

Nakon tri godine suđenja, u završnim rečima iznesenim u junu ove godine, Tužilaštvo BiH tražilo je osuđujuću, a odbrana oslobađajuću presudu.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Prema optužnici, Sejdić je u svojstvu komandanta Prve višegradske brigade takozvane Armije BiH naredio, podstrekavao, pomagao, učinio, dozvolio, omogućio, saglasio se ili na drugi način učestvovao u pripremanju, pomaganju, protivzakonitom zatvaranju i preseljenju stanovništva.

Sejdić je učestvovao u mučenju i nečovečnom postupanju prema civilima i ratnim zarobljenicima, te iako je znao ili mogao znati nije sprečio ili kaznio podređene u namernom nanošenju snažnog fizičkog i duševnog bola, i pljačkanju imovine stanovništva.

Kurir.rs/RTRS Foto: Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track