DODIK NA SEDNICI O PEŠLJEŠKOM MOSTU: Uvek ću štititi vitalni interes Srpske! Bosna može da egzistira samo ako ima konsenzus, ako nema, nema ni BiH (VIDEO)
Foto: RTRS

burna rasprava

DODIK NA SEDNICI O PEŠLJEŠKOM MOSTU: Uvek ću štititi vitalni interes Srpske! Bosna može da egzistira samo ako ima konsenzus, ako nema, nema ni BiH (VIDEO)

Bosna i Hercegovina -

U Banjaluci se održava posebna sednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj se poslanici izjašnjavaju o potvrđivanju izjave predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika da je po vitalne interese Srpske veoma štetan zaključak o zvaničnom stavu BiH u vezi sa nastavkom izgradnje mosta Komarna-Pelješac.

Dodik je izjavio da današnja posebna sednica predstavlja afirmaciju interesa i prava Srpske, pogotovo kada dođe do preglasavanja, te istakao da će uvek koristiti pravo zaštite vitalnog entitetskog interesa ako bude ugrožen.

Na sednici će biti razmatran Predlog odluke o potvrđivanju njegove izjave po kojoj je zaključak o prihvatanju zvaničnog stava BiH o nastavku izgradnje mosta Komarna-Pelješac, donesen bez konsenzusa na sednici Predsedništva, veoma štetan po vitalne interese Srpske.

foto: Printscreen RTRS

Dodik rekao je da zaključak dva člana Predsedništva BiH ugrožava vitalni interes Republike Srpske kao entiteta u BiH.

"Sagledavši sve potencijalne posledice ovakve odluke i uzevši u obzir moju ustavnu i moralnu obavezu da uradim sve što je u mojoj moći i nadležnosti da zaštitim vitalne interese naše Republike, dužan sam ovo pitanje predočiti Narodnoj skupštini Republike Srpske", pojasnio je Dodik.

On je istakao da bi stupanje na snagu ovog zaključka i usvajanje takvog zvaničnog stava BiH bilo izrazito destruktivno i veoma štetno po vitalne interese Republike Srpske, dodajući da konačnu odluku o ovom pitanju, u skladu sa nadležnostima propisanim Ustavom BiH, prepušta Narodnoj skupštini - najvišem zakonodavnom telu Republike Srpske.

"Oni koji govore da će Republika Srpska i njena Narodna skupština osporavanjem ovog zaključka naneti štetu BiH i umanjiti ili osporiti prava koja joj u skladu sa međunarodnim konvencijama pripadaju, nisu pritom uzeli u obzir neozbiljnost i neodgovoran pristup dva člana Predsedništva BiH koji donose ovakve odluke ne vodeći računa o stvarnim interesima zemlje koju predstavljaju", rekao je Dodik.

foto: Printscreen RTRS

On je naveo da postoje zlonamerne tvrdnje da Republika Srpska, proglašavajući vitalnim interesom pitanje nastavka gradnje Pelješkog mosta želi da nanese štetu BiH, a zapravo je reč o potrebi da se spreči politička zloupotreba činjenice da je BiH pomorska zemlja koja ima pristup moru.

"Prema stavovima međunarodne zajednice i EU, kao i svoj do sada podnesenoj dokumentaciji - izlaz na otvoreno more, odnosno pravo na pristup moru u skladu sa međunarodnim konvencijama neće biti uskraćeno izgradnjom ovog mosta jer se on gradi 500 metara od privremene linije razgraničenja, a i njegovi su gabariti takvi da tu smetnju neće predstavljati", naveo je Dodik.

foto: Printscreen RTRS

Dodik je podvukao kako je upravo pitanje preglasavanja ključno.

"Ovo je samo neki sled okolnosti u kojima je ovo pitanje došlo prvi put. Želim jasno da dam do znanja da neću dozvoliti da budem preglasan na bilo čemu, taman to bilo potpuno beznačajno pitanje. Bosna, dakle, po meni, može samo da egzistira i da živi ako ima konsenzus, ako nema konsenzusa, nema ni BiH", kazao je Dodik.

"Zato je BiH zajednica entiteta, a ne unitarna država", dodao je.

foto: Printscreen RTRS

On je pojasnio da je već ranije utvrđeno da će i kada most bude izgrađen, plovila iz BiH moći da pristupe moru jer je obezbeđen nesmetan pristup unutrašnjim morskim vodama i teritorijalnom moru.

"Prava BiH nesporno treba da poštuje i omogući njihovo korišćenje, ali pritom treba voditi računa o ostalim interesima zemlje i ne praviti tenzije tamo gde su one suvišne. Jedan od strateških ciljeva BiH je i članstvo u EU. Da li usvajanje ovakvog zaključka znači da dva člana Predsedništva BiH smatraju da i EU svesno krši odredbe međunarodnog prava, odnosno, međunarodnih konvencija?", upitao je Dodik.

Ocenio je da je izgradnja mosta kod Gradiške u Republici Srpskoj od posebnog vitalnog interesa za Republiku Srpsku, ali i za BiH, imajući u vidu da je reč o jednom od najznačajnijih graničnih prelaza prema Hrvatskoj i EU preko koga se odvija skoro polovina prekogranične razmene i vrlo važnoj putničkoj komunikaciji.

"Političke igre i podmetanje koja su usmerena na pokušaje da se predstavi da srpski član Predsedništva podriva interese BiH i šteti njenim pravima deplasirani su, dok suštinski problem podrivanja suvereniteta BiH leži prevashodno u donošenju odluka preglasavanjem, zanemarivanju interesa jednog, pa čak i dva od tri konstitutivna naroda u BiH", rekao je Dodik.

On je pojasnio da bi stupanjem na snagu preglasavanjem usvojenog zaključka bio stopiran projekat koji finansira EU, a gradi kineska kompanija "Čajna roud end bridž korporejšn", izabrana na tenderu u Hrvatskoj.

Kurir.rs/Atvbl.com Foto: RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track