PARLAMENT STAO UZ DODIKA: Osporena odluka Predsedništva BiH o obustavljanju izgradnje Pelješkog mosta!
Foto: Printscreen RTRS

okončana rasprava

PARLAMENT STAO UZ DODIKA: Osporena odluka Predsedništva BiH o obustavljanju izgradnje Pelješkog mosta!

Bosna i Hercegovina -

Narodna skupština Republike Srpske potvrdila je večeras dvotrećinskom većinom izjavu predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika.

U Dodikovoj izjavi se navodi da je po vitalne interese Srpske štetan zaključak o zvaničnom stavu BiH u vezi sa nastavkom izgradnje mosta Komarna-Pelješac u Hrvatskoj. Ovim je osporena odluka Predsedništva BiH o obustavljanju izgradnje mosta Pelješac, koja je doneta preglasavanjem Dodika, od druga dva člana Predsedništva Željka Komšića i Šefika Džaferovića. Ta odluka Predsedništva neće stupiti na snagu, prenosi RTRS.

Od 72 prisutna narodna poslanika, za Odluku o potvrđivanju Dodikove izjave glasalo je 60 poslanika, protiv je bilo šest, a uzdražno šest poslanika.

U objedinjenim zaključcima SNSD, DNS, SP, PDP, DEMOS, NDP i Ujedinjene Srpske, koji su večeras usvojeni, navedeno je da Skupština traži od svih predstavnika Srpske u zajedničkim institucijama BiH da insistiraju na svim otvorenim pitanjima izmedu RS, BiH i Hrvatske, poput odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori i utvrđivanja granica na reci Uni i garancije da će most na Savi biti završen u predviđenom roku.

Od srpskih predstavnika na svim niovima institucija BiH traži se i da odbiju parcijalno rešavanje pitanja granica sa Srbijom i Hrvatskom. Skupština pozdravlja rešavanje svih graničnih sporova sa Srbijom i Hrvatskom i zahteva ratifikaciju Sporazuma o granici sa ovim državama isključivo i istovremeno u Parlamentarnoj skupštini BiH. Prihvaćen je i zaključak PDP-a o formiranju tela Narodne skupštine koji će raditi na poboljšanju položaja Srba u Hrvatskoj.

Kurir.rs/Tanjug

Foto Printscreen RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track