TERORISTA MEVLID JAŠAREVIĆ USKORO NA SLOBODI? Napao je Američku ambasadu u Sarajevu i ispalio 105 metaka, a sada bi zloglasni vehabija mogao da izađe iz zatvora! (VIDEO)
Foto: Printscreen: Youtube/DEPO TV

osuđen za terorizam

TERORISTA MEVLID JAŠAREVIĆ USKORO NA SLOBODI? Napao je Američku ambasadu u Sarajevu i ispalio 105 metaka, a sada bi zloglasni vehabija mogao da izađe iz zatvora! (VIDEO)

Bosna i Hercegovina -

Osuđeni terorista Mevlid Jašarević za šest meseci steći će zakonsko pravo da podnese zahtev za uslovnu slobodu.

On je pravosnažno osuđen krajem 2012. na 15 godina zatvora zbog napada na Američku ambasadu u Sarajevu 28. oktobra 2011. godine.

Jašarević je tog dana ispalio 105 metaka i teško ranio pripadnika policije Mirsada Velića, koji je radio na osiguranju Ambasade. Prvobitno je bio osuđen na 18 godina, ali mu je kasnije kazna preinačena, saznaje Dnevni Avaz.

Ovaj nekadašnji pripadnik vehabijske zajednice u BiH nalazi se na izdržavanju zatvorske kazne u Kaznenopopravnom zavodu Zenica, a do sada je već odslužio skoro sedam godina robije.

Sa odsluženih 7,5 godina Zakon mu garantuje da može da traži otpust, što će, kako je potvrđeno Avazu, uskoro i zahtevati.

U prilog mu ide i dobro vladanje u zatvoru, a dosad, kako nam rečeno, nije napravio nijedan prekršaj zbog čega bi bio kažnjavan.

"Svesni smo da je osuđen za terorizam, da je reč o teškom krivičnom delu, ali to ga ne sprečava da tražimo oslobađanje. To je njegovo zakonsko pravo", kaže sagovornik Avaza, koji redovno posećuje Jašarevića u zatvoru i s njim održava kontakte.

Prema Zakonu o krivičnom postupku BiH, uslovni otpust predstavlja otpuštanje zatvorenika sa izdržavanja kazne zatvora pre njenog isteka pod uslovima propisanim Krivičnim zakonom FBiH, s tim da se za vreme trajanja neizdržanog ostatka kazne zatvora nad njim može odrediti elektronski nadzor, a može ga obavezati i na nastavak mera propisanih programom tretmana.

Zavisno od činjenice šta će Jašarević napisati u zahtevu, država takav zahtev mora da razmatra, ali je pitanje hoće li ga i prihvatiti. Samo mali prekršaj vraća ga na robiju.

Avaz navodi da saznaje da Jašarević više nema radikalne stavove zbog kojih je i napao Ambasadu SAD i ranio policajca.

Sagovornik lista tvrdi da obavlja verske dužnosti, ali da se više ne druži s pripadnicima vehabijske zajednice u BiH.

"Ima bradu, ali nije to velika, tzv. vehabijska kovrdžava brada. On se skroz povukao. Čita knjige i crta. Najvažnije je da je sačuvao brak i porodicu. Žena ga sa decom svaka dva meseca posećuje u Zenici", kaže on.

Kurir.rs/Avaz.ba

Foto: Printscreen/Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track