Najnovije vesti

BiH U STRAHU ČEKA PAKAO IZ AFRIKE: Temperature će šibati preko +35, samo jedna stvar spašće Balkan od vrelog talasa!
Foto: EPA/Bogdan Cristel

EKSTREMNO VRUĆE

BiH U STRAHU ČEKA PAKAO IZ AFRIKE: Temperature će šibati preko +35, samo jedna stvar spašće Balkan od vrelog talasa!

Bosna i Hercegovina

Bosna i Hercegovina sa strahom čeka nove paklene vrućine, koje će pogoditi zapad Evrope već za sedam dana.


Stručnjaci kažu da će vreli talas najverovatnije pogoditi područje koje je zahvatio i prošli put.

 

Nedim Sladić, meteorolog amater, kaže da u BiH prodire sve topliji vazduh sa severa Afrike.

foto: Profimedia

"Na našem području vlada anticiklon, koji nam omogućava stabilne vremenske prilike, tako da će narednih dana temperature vazduha biti sve više i više. U većem delu zemlje prelaziće 30, a u Hercegovini 35 stepeni", kaže on i dodaje da će svežeg vazduha biti mnogo manje.

 

"U narednom periodu ne očekuje se kiša, izuzev utorka i delom srede naredne sedmice, kada može biti kratkotrajnih padavina. Posle toga biće sve toplije. Pretežnih ekscesa u temperaturi neće biti, tako da u Hercegovini neće prelaziti 37 stepeni", navodi on.

foto: Profimedia

Da će doći do porasta temperature pokazuju i prognoze Akjuvedera (Accuweather), s tim što ova meteostanica najavljuje da će živa u pojedinim delovima Evrope skočiti iznad 35 stepeni kada se uzmu u obzir kombinacije temperature, vlage i jakog sunčevog zračenja u julu.

 

Većim delom Evrope dominiraće suvo i vrelo leto, a Balkan će biti na udaru jakih oluja. Iako regon neće biti imun na vrele talase, ekstremne vrućine neće dugo trajati.

 

Akjuveder navodi da će snažne oluje s grmljavinom naročito pogađati Grčku, Srbiju, Rumuniju i Bugarsku, kao i okolne mediteranske zemlje, ali i deo istočne Evrope mogao bi se naći na njihovom udaru.

 

Kurir.rs/Avaz.ba

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...