BIH NE ŽELI SVOJE DŽIHADISTE IZ SIRIJE: Amerikanci neće da ih isporuče dok se ne zna ko će pripadnike Islamske države kontrolisati
Foto: Profimedia

problem

BIH NE ŽELI SVOJE DŽIHADISTE IZ SIRIJE: Amerikanci neće da ih isporuče dok se ne zna ko će pripadnike Islamske države kontrolisati

Bosna i Hercegovina -

Američke vlasti, koje su od BiH tražile da preuzme svoje državljane zarobljene u borbama protiv tzv. Islamske države, ne dozvoljavaju deportaciju iz Sirije dok se ne formira operativno telo.

Prvi je ove godine, stigao Ibro Ćufurović. Taj 24-godišnjak zasad je jedini državljanin BiH deportovan u domicilnu državu iz Sirije, gde se još 2014. pridružio militantima tzv. Islamske države. Onde je boravio punih pet godina pod imenom Abu Kasim al-Bosni, sve dok nije zarobljen.

Istragom je utvrđeno da je učestvpvao u terorističkim aktivnostima kao pripadnik jedinice koja je kasnije nazvana Al Aksa. Protiv Ćufurovića, rođenog u Velikoj Kladuši, promptno je podignuta optužnica za terorizam, a početak suđenja čeka u zeničkom zatvoru. Otac ga se javno odrekao.

"Ja sam ga 20 godina hranio, a on je, umjesto da pazi na mene sada kad sam bolestan, otišao u tuđe ratove, postao terorista u paravojsci i ubija tuđe sinove. Da budem iskren, ja bih mu sudio smrtnom kaznom", kazao je Šefik Ćufurović, najavljujući da će na suđenju svedočiti protiv vlastita sina.

Prema dostupnim podacima, na deportaciju u BiH iz kampa savezničkih snaga Roj na severu Sirije, nakon Ibre, čeka još najmanje 14 bivših ID-ovaca. To su Abdulah Čurt, Senad Kupusović, Enes Borovac, Albin Sinanović, Nedim Mujčinović, Edin Muftić, Ajdin Blažević, Muhamed Hasić, Alija Keserović, Edvin Babić, Begzad Sarač, Salem Hasić te Emir Ališić i njegov 19-godišnji posinak Hamza Labidi.

Na povratak u BiH čeka i 58 žena i čak 200 dece. Članovi njihovih porodica, zatočenih bivših pripadnika terorističkih grupa, većinom supruge i deca, traže da se ubrza njihov povratak u BiH.

Ali sprovođenje plana povratka u domovinu državljana Bosne i Hercegovine koji su se borili u redovima islamističkih terorističkih organizacija u Siriji i Iraku ili su tamo boravili kao članovi njihovih porodica, blokiran je jer u BiH još nije uspostavljeno operativno telo koje bi taj proces koordiniralo i nadziralo, doznaje sarajevski Dnevni avaz.

Američke vlasti koje su u februaru od BiH zatražile da preuzme svoje državljane zarobljene u borbama protiv snaga tzv. Islamske države ne žele da dozvole repatrijaciju tih osoba sve dok Veće ministara BiH ne uspostavi operativno telo koje bi potencijalne povratnike proveravali kako bi se utvrdio njihov tačan identitet i veze s BiH.

Kurir.rs/Večernji.hr Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track