Najnovije vesti

DODIK O SEDNICI PREDSEDNIŠTVA: Možda ću je otkazati, nije fer da stranci sve uređuju, to onda govori o podaništvu
Foto: Dado Đilas

nezadovoljan

DODIK O SEDNICI PREDSEDNIŠTVA: Možda ću je otkazati, nije fer da stranci sve uređuju, to onda govori o podaništvu

Bosna i Hercegovina

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik istakao je da je potpuno nepotrebno i nije fer da bilo ko od stranaca, pa bili to Amerikanci ili Britanci ili bilo ko drugi, modelira karakter sednice Predsedništva.

"To onda ne govori o suverenoj državi, nego o podaničkoj priči. Iz tog razloga nisam ni prihvatao da razgovaram na tu temu kada je reč o Godišnjem nacionalnom planu sa bilo kim", rekao je Dodik.

 

Govoreći o sastanku ambasadora SAD i Velike Britanije u BiH Erikom Nelsonom i Metjuom Fildom sa predsedavajućim Predsedništva BiH Željkom Komšićem, Dodik je naglasio da je u redu ako je sastanak organizovan da ambasadori budu informisani.

Željko Komšić
Željko Komšić foto: Beta


On je poručio da stavovi BiH mogu da budu samo oni koji su doneseni konsenzusom.

 

"Konsenzus mora postojati, pogotovo o vojnim pitanjima. U tom pogledu ne može niko da favorizuje neko rešenje, osim da bude lično ohrabren ili obeshrabren", kaže Dodik.

 

Na pitanje da li postoji mogućnost da vanredna sednica Predsedništva na kojoj bi trebalo da bude imenovan predsedavajući Saveta ministara bude otkazana s obzirom na stavove Komšića i Šefika Džaferovića, Dodik je rekao da Komšić komplikuje situaciju.

foto: EPA / Fehim Demir

"Videćemo kako će se stvari razvijati. Pred samo održavanje sednice proceniću da li ću zadržati svoj predlog da vanredna sednica bude održana", rekao je Dodik.


On je podsetio da Komšić tvrdi da će podržati stavove EU, a da se u BiH čini sve da se stvari dodatno komplikuju, te dodao da će zbog opstrukcija u formiranju vlasti najviše trpeti evropski put.

Prema Dodikovim rečima, neko je odlučio da je važniji NATO put nego evropski put.

 

"Očito je da se te dve politike sada sukobljavaju u BiH i videćemo kako će se stvari odvijati do 5. septembra, dokle važi sporazum", rekao je Dodik.

 

Kurir.rs/RTRS
Foto: Dado Đilas

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...