NIKO NEĆE DA VOZI AUTOBUS U BIH: Tražili 40 vozača, javilo im se samo šestoro
Foto: Profimedia

nedostatak radnika

NIKO NEĆE DA VOZI AUTOBUS U BIH: Tražili 40 vozača, javilo im se samo šestoro

Bosna i Hercegovina -

Bosna i Hercegovina se poslednjih godina suočava sa masovnim gubitkom radne snage, koja svoje znanje i veštine, za veću platu, nudi izvan granica zemlje, piše portal biznisinfo.

"Iako u najvećoj meri odlaze medicinari i IT stručnjaci, sve je evidentniji i masovniji odlazak vozača autobusa i kamiona, a brojna prevoznička preduzeća suočavaju se s deficitom radne snage. Zeničko preduzeće 'Zenicatrans' muku muči sa pronalaskom kadra. Na konkurs raspisan za prijem 40 vozača, javilo se svega šest ljudi", navodi se u tekstu.

Darmin Terzić, direktor "Zenicatransa", u kontaktu je s drugim firmama i preduzećima u BiH i ovaj problem imaju svi.

"Ako se hitno nešto ne preduzme, brzo će doći do kolapsa prevozničkih preduzeća u BiH i neće imati ko da vozi autobuse. Moraju se poboljšati uslovi rada, odnosno da plate prate troškove života", ističe Terzić.

Inače, prosečna plata vozača autobusa iznosi oko 1.000 KM (511,3 evra), plus topli obrok. Vozači za inostrane linije na taj iznos dobijaju i dnevnicu od 50 KM (25,5 evra).

"Ipak, vozača autobusa u BiH je sve manje, i prevoznici se nalaze u bezizlaznoj situaciji. Ukoliko sistem ne preduzme nešto, preduzeća će biti primorana da stave ključ u bravu", napominje se u tekstu.

Zekija Ahmetspahić, vlasnica autoškole koja od 2002. godine nudi mogućnost polaganja ispita za vozača autobusa, kaže da godišnje obuče 40 kandidata, ali da svi oni još tokom same obuke već imaju ugovoren posao izvan BiH.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja