DODIK PRED NOVINARIMA POSLE SEDNICE PREDSEDNIŠTVA BIH: Skinuli smo s dnevnog reda ANP i pitanje mandatara Saveta ministara! Neću glasati za ANP jer je NATO neprihvatljiv za Srbe! (VIDEO)
Foto: Printscreen Facebook/RTRS

PRELOMNI TRENUCI

DODIK PRED NOVINARIMA POSLE SEDNICE PREDSEDNIŠTVA BIH: Skinuli smo s dnevnog reda ANP i pitanje mandatara Saveta ministara! Neću glasati za ANP jer je NATO neprihvatljiv za Srbe! (VIDEO)

Bosna i Hercegovina -

U Sarajevu je danas, sa pola sata zakašnjenja, ipak održana redovna sednica Predsedništva BiH.

Članovi Predsedništva, Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović, postigli su dogovor da skinu sa dnevnog reda Godišnji nacionalni program (ANP) i još 12 spornih tačaka.

Vanredna sednica o kandidatu za predsedavajućeg Saveta ministara je otkazana.

Milorad Dodik obratio se novinarima.

Dodik je rekao da nije imao ništa protiv toga da se Godišnji nacionalni plan nađe na dnevnom redu današnje sednice Predsedništva BiH, ali da bi glasao protiv da se ta tačka našla na redovnoj sednici.

"Nema potrebe da razgovaramno o ANP, to se neće desiti, srpska strana i ja nećemo glasati za to. NATO je za nas neprihvatljiv. Član 3 Sporazuma o principima za formiranje vlasti na nivou BiH je bio okvir za rešavanje tog pitanja. Mi, Srb,i imamo ranije donesene odluke koje ne mogu biti poništene", istakao je Dodik.

foto: Printscreen YouTube/Al Jazeera Balkans

Dodik je rekao da je posle odluke o skidanju ANP sa dnevnog reda redovne sednice bilo iluzorno održavati vanrednu sednicu posvećenu kandidatu za predsedavajućeg Saveta ministara, istakavši još jednom potrebu da se što pre formira ovaj savet

Takođe je kazao da nije u pitanju "kupovanje vremena", da se sadašnjom situacijom ništa ne rešava, ali da ANP neće biti izglasan. On je jasno poručio da se u njegovom mandatu neće desiti glasanje o ANP.

Dodao je da je neprihvatljiva i odrednica "nacionalni" u Godišnjem nacionalnom planu, jer u BiH postoje tri konstitutivna naroda, a ne nacija.

foto: AP

Komšić je rekao novinarima da je ponudio članovima neku vrstu kompromisa o Godišnjem nacionalnom programu.

"Lako smo doneli ove zaključke, bez rasprava. Znali smo 15 minuta pre u kojem pravcu ćemo ići. Nije bilo potrebne za dramatikom i dizanjem tenzija", poručio je Komšić, aktuelni predsedavajući Predsedništva BiH. On je, kako je preneo sarajevski portal Klix, rekao da su se svi trudili da ostave "otvorena vrata za novi dogovor".

"Nismo želeli da Džaferović i ja glasamo protiv imenovanja Tegeltije (za mandatara), jer bi mu time zatvorili vrata za tu poziciju", rekao je, između ostalog, Komšić.

Kurir.rs/RTRS/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track