GENERALU KRSTIĆU HAG ODBIO ZAHTEV: Po poljskom zakonu, gde je u zatvoru, stekao uslov za prevremeno oslobađanje ali Hag ne dozvoljava!
Foto: YouTube prtscr / ATV

general vrs

GENERALU KRSTIĆU HAG ODBIO ZAHTEV: Po poljskom zakonu, gde je u zatvoru, stekao uslov za prevremeno oslobađanje ali Hag ne dozvoljava!

Bosna i Hercegovina -

Međunarodni sud u Hagu odbio je zahtev generala Vojske Republike Srpske (VRS) Radislava Krstića za prevremeno oslobođanje izdržavanja kazne od 35 godina zatvora na koju je osuđđen zbog podržavanja i pomaganja zločina u Srebrenici.

U danas objavljenoj odluci, Karmel Ađijus (Carmel Agius) predsednik sudskog Mehanizma, pravnog naslednika Haškog tribunala, naglasio je da je uslov za prevremeno oslobadjanje osuđenika to da su izdržali dve trećine kazne.

Dve trećine kazne general Krstić izdržaće tek 28. marta 2022, precizirao je sudija Ađijus, zaključujući da Krstić ne ispunjava uslove za prevremeno oslobađanje.

Krstić je zahtev sudu u Hagu podneo na osnovu zakona u Poljskoj, gde izdržava kaznu, a po kojem je stekao pravo na prevremeno oslobađanje.

Haški sud, međutim, ima primat u odlučivanju, budući da je osudio Krstića.

U britanskom zatvoru, generala Krstića su nožem napali i ranili muslimanski zatvorenici, zbog čega je 2013. prebačen u Poljsku.

Kurir.rs / Beta

Foto: Youtube prtscr / ATV

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track