IVANCOV O INICIJATIVAMA SDA: Vrlo su opasne jer su suprotne Dejtonu i mogu da naruše etničku ravnotežu
Foto: RTRS

OPASNE IGRE

IVANCOV O INICIJATIVAMA SDA: Vrlo su opasne jer su suprotne Dejtonu i mogu da naruše etničku ravnotežu

Bosna i Hercegovina -

Ruski ambasador u BiH Petar Ivancov ocenio je da su inicijative SDA koje predviđaju reformu Ustava suprotne osnovnim principima Dejtona i opasne jer mogu izazvati rušenje sistema etničke ravnoteže u BiH, što može imati vrlo ozbiljne posledice.

"Nije iznenađujuće da dva druga konstitutivna naroda smatraju ovo prijetnjom svom položaju u zemlji", rekao je Ivancov za Glas Srpske komentarišući deklaraciju SDA i dodao da je u BiH potrebno jačati međuetničko poverenje, a ne stvarati nove tenzije.

Komentarišući blago reagovanje OHR na deklaraciju SDA, Ivancov je rekao da misli da bi njihov komentar trebalo da sadrži konkretnu ocenu usklađenosti ustavnih inicijativa sa odredbama i principima mirovnog sporazuma i Ustava BiH.

"Nažalost, to se nije dogodilo. OHR je na početku odlučio da se samo ograniči na citiranje pojedinih dokumenata u ime Saveta za sprovođenje mira (PIK) bez pozivanja na bilo koga, a zatim je akcentovao temu teritorijalnog integriteta BiH. Ne podržavam takav pristup", naglasio je ruski ambasador, koji dodaje da bodu oči tonalitet komentara OHR u slučajevima kada se radi o nečemu što dolazi od Republike Srpske i brzina kojim oni dolaze.

"Oni su momentalni i vrlo oštri, i to bez dovoljno razloga", dodao je.

foto: Printscreen Klix.ba/D.Ć.

Stara i još aktuelna vlada Federacije BiH

Govoreći o formiranju vlasti na nivou BiH, Ivancov je naveo da je prilično pesimističan jer već godinu dana nisu formirani Savet ministara i vlada Federacije BiH, ali i zabrinut zbog vidljivog pada međuetničkog poverenja i sposobnosti da se dogovara o pitanjima od uzajamnog interesa.

"Nažalost, ova tema je postala talac veštačkih problema. Izgleda da su neke unutrašnje i spoljne snage jednostavno zainteresovane za održavanje trenutnog statusa kvo, njima odgovara trenutni sastav Saveta ministara i novu konfiguraciju smatraju neugodnom. Odavde se pojavljuju i veštački uslovi, ali nije pitanje u njima" - naveo je on.

Što se tiče Godišnjeg nacionalnog programa (ANP), Ivancov ocenjuje da je on doveo dijalog između političkih strana u ćorsokak, kao i do narušavanja sporazuma iz avgusta, koji je zaista izgledao kao radna varijanta za uspostavljanje saradnje i konačnog formiranja Saveta ministara.

"Od početka smo pozivali strane da se fokusiraju na agendu koja ih ujedinjava, a da principijelna razmimoilaženja u vezi sa pitanjima, poput ANP, ostanu budućim institucijama koja bi njih razmatrala u okviru postojećih procedura u skladu sa pravnim propisima BiH i njenim međunarodnim obavezama", podsetio je on.

Takođe je podsetio i na činjenicu da je zbog tog stava bio optuživan za mešanje u unutrašnje stvari, za razliku od američkih kolega, na primer specijalnog izaslanika američkog državnog sekretara za Balkan, Metjua Palmera, koji direktno govore da BiH mora da postane članica NATO i otvoreno se zalažu za slanje ANP u Brisel.

Ivancov je ponovio da je ruska linija na Balkanu, time i u BiH, zasnovana isključivo na nastojanju da razvija dugoročnu, uzajamno korisnu saradnju sa svim legitimnim političkim snagama, doprinosi političkoj i ekonomskoj stabilnosti i bezbednosti u regionu i ne koristi kriterijume "uticaja".

Kurir.rs/RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track