Najnovije vesti

HDZ BIH RASKRINKAO BOŠNJAČKOG ČLANA PREDSEDNIŠTVA ZEMLJE: Šefik Džaferović je pomagao teroriste i mudžahedine!
Foto: Printtscreen YouTube/N1

CRNA RATNA PROŠLOST

HDZ BIH RASKRINKAO BOŠNJAČKOG ČLANA PREDSEDNIŠTVA ZEMLJE: Šefik Džaferović je pomagao teroriste i mudžahedine!

Bosna i Hercegovina

HDZ BiH osudio je izjave bošnjačkog člana Predsedništva BiH Šefika Džaferovića da je HVO bil u službi udruženog zločinačkog poduhvata i podsetio da je ovaj visoki fukncioner SDA pomagao svetski poznate teroriste i mudžahedine i da, kao takav, ne može predstavljati "državni vrh BiH".


"Pokušaji degradiranja i proglašavanja HVO-a zločinačko-agresorskom vojskom u suprotnosti su s istinom o BiH", naveli su iz HDZ-a BiH i izrazili zabrinutost povodom korištenja opasne i zapaljive retorike.

 

U HDZ BiH smatraju da bošnjački politički predstavnici iz SDA i okupljeni oko te stranke još jednom jasno demonstriraju nastojanja da svakodnevno vrše nasilje nad konstitutivnim narodom i BiH tražeći nove povode za dalju destabilizaciju.

Zvaničnicima SDA i bošnjačkim političkim predstavnicima iz HDZ BiH je upućen poziv da se okrenu budućnosti zajedno sa svojim susedima i partnerima i da radom dokažu opredeljenost za mir, stabilnost i napredak, koji se mogu ostvariti jedino kroz reformske procese, ravnopravnost i evroatlantske integracije.

 

Za bošnjačkog člana Predsedništva BiH, da je, sudeći prema njegovim izjavama, očito još zarobljen u prošlosti i to onakvom kakvu bi Bošnjaci želeli da je ispištu. HDZ BiH smatra da su Džaferovićevi istupi, zasnovani na promociji zapaljive retorike i negiranju istorijskih činjenica, dodatak dezorijentisanom političkom delovanju koje se oslanja na promovisanje provokacija, radikalizma i populizma.

 

"Kao potpisnik dokumenata za dobijanje državljanstva BiH, Džaferović je pomagao svetski poznate teroriste, ekstremite i mudžahedine koji su učestvovali u jednom od najvećih svetskih terorističkih napada u kojima su stradali nedužni ljudi. Kao takav, ne može da predstavlja državni vrh BiH, kom cilj treba da bude bolja budućnost, mir, suživot", kažu u HDZ BiH.

Ova stranka podsjeća da su tzv. Armija BiH i mudžahedini kao njen sastavni deo činili zločine nad Hrvatima u Bugojnu, da su s ciljem etničkog čišćenja Hrvati masovno mučeni, proganjani i ubijani.

 

"Tada etnički očišćeno od hrvatskih stanovnika, u Bugojnu su uništeni i znakovi hrvatskog naroda i katoličanstva. Tim zločinima Armije BiH upravljao je zvaničnik SDA Dževad Mlaćo", navode iz HDZ BiH i podsećaju da je, prema popisu iz 1991. godine, u opštini Bugojno živelo 15.993 Hrvata, posle ratnih sukoba ostalo ih je 1.374 Hrvata, a da je 120 ubijeno.

 

Iz ove stranke poručuju da se HVO "borio za BiH u kojoj će svu narodi i građani biti ravnopravni i slobodni".

 

Kurir.rs/RTRS

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...