Najnovije vesti

BIK ŽUJICA JE GLAVNA ZVEZDA NA BOSANSKIM KORIDAMA: Gazda ga je prodao, ali nije mogao da ga prežali! Sada je ponovo kod kuće i spreman za nove pobede! (VIDEO)
Foto: Printscreen: Youtube/cugcvang

korida na balkanski način

BIK ŽUJICA JE GLAVNA ZVEZDA NA BOSANSKIM KORIDAMA: Gazda ga je prodao, ali nije mogao da ga prežali! Sada je ponovo kod kuće i spreman za nove pobede! (VIDEO)

Bosna i Hercegovina

Nema tog ljubitelja ili posetioca koride na Kočićevom zboru u Stričićima, a da ne zna ko je bik Žujica. Naravno, to bi bilo isto kao kada ljubitelji fudbala ne bi znali kao Kristijano Ronaldo... Žujica je dvostruki pobednik najveće koride u regionu, a pobeđuje i na ostalim ovakvim manifestacijama u borbama bikova.

Letos je ponovo osvojio nagradu "Jablan" koja ide pobedničkom biku, a svom gazdi Antu Tubiću iz okoline Mrkonjić Grada doneo je i 4.000 KM (2.000 evra).

Što se bika Žujice tiče, njegov gazda kaže da je još od malih nogu životinja gajena i bila spremna za velika dela.

"Žujica se ponovo vratio u moju štalu. Kako sam ga prodao, to je bio nesrećan slučaj. Kupac je ponudio dobre pare i morao sam da ga prodam. Tada je otišao i ja ga nikad nisam prežalio. Non stop sam razmišljao kako da ga vratim i uspeo sam u tome", rekao je jednom prilikom, prošle godine, Ante Tubić govorivši o svom ljubimcu za kog je bio uveren da će ostvariti velika dela.

Gde god se Žujica pojavi izaziva veliku pažnju, naročito ove godine u Stričićima, gde je branio titulu, pa su samim tim sve oči bile uprte u njega.

"Očekujem od Žujice dosta. To je vo sa veoma jakim rogovima, zna dobro da udari. Lepota je gledati ga. Nema čoveka koji ga ne bi poželeo u svojoj štali. On je potomstvo od mog Žuje starog i brat Golubov, ista ih je krava otelila. Ima krv, ima kilažu, ima rog, sve ima... Trenira svaki drugi, treći dan, pređe po tri, četiri kilometara, u dobroj je kondiciji. Samo da bude uporan i dobar bodač i daće Bog najbolje", ističe vlasnik.

U emisiji i reportaži Miroslava Čigoje, napravljenoj početkom prošle godine, Ante Tubić je pokazao svoje bogatstvo u štali. Osim Žujice, poseduje još nekoliko bikova za koje se nada da će donositi pobede na mnogoborjnimm takmičenjima.

Bik Zećo, koji je tada imao pet godina, prerano je, kako Ante kaže, stavljen u vatru. O njegovim borbama tek će se pričati.

Takođe mlađani bik Žuja, sin maločas pomenutog šampiona Žujice, početkom 2018. godine imao je oko 840 kilograma. Za njega Ante kaže da izuzetno liči na svog oca, da je dobar udarač i da njegovo vreme tek dolazi.

Između ostale stoke, izdvaja se i Žujičin brat Golub, potomak Kolonje, koji ima slične predispozicije poput ostalih. Bik Nejmar, koji je inače ljubimac Antinog sina, takođe se izdvaja upornošću i izdržljivošću.

"Ranije je imao problema. Jednom prilikom je ostao bez rogova, a povredio je ranije i oko. Mislili smo da ga pošaljemo na klanicu, ali moj sin nikako to nije želeo. Govorio je: "Neka, tata, oporaviće se on" i zaista je tako bilo. Nejmar je sada zdrav i spreman za borbe", dodaje Ante.

Anti je u to vreme oko posla u štali pomagao i radnik Jasmin Praćalić, koji voli svoj posao i izuzetno je zadovoljan.

"Ima puno posla, ali sve postižem. Volim bikove, volim i njihove borbe. Što se tiče gazde Ante, boljeg čoveka nisam upoznao, stvarno je korektan. Spremaju bikove za koridu i jedva da vidimo to", rekao je Praćalić.

Ono što su Tubići, njihove komšije, prijatelji i rodbina dugo čekali, dočekali iste te godine, a potom i 2019. kada je Žujica ređao pobede i donosio vredne nagrade.

Očekuje se sledeća sezona i sledeća korida kako bi se videlo da li će nepobedivi bik ponovo odbraniti tron.

Kurir.rs/Youtube: Miroslav Čigoja

Foto: Printscreen/Youtube

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...