Najnovije vesti

CEO SVET OSUĐUJE TURSKU OFANZIVU U SIRIJI, SAMO JE BAKIR BRANI: Ankara ima pravo da brani svoju bezbednost!
arhivska fotografija, Foto: AP

vidovit

CEO SVET OSUĐUJE TURSKU OFANZIVU U SIRIJI, SAMO JE BAKIR BRANI: Ankara ima pravo da brani svoju bezbednost!

Bosna i Hercegovina

Bakir Izetbegović, predsedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsednik Stranke demokratske akcije (SDA), istakao je u izjavi za agenciju Anadolija da je Turska bila prisiljena na operaciju "Izvor mira", koju Turske oružane snage (TSK) i Sirijska nacionalna armija sprovode na severu Sirije.

"Turska je bila prisiljena na ovu akciju, činjenice i brojke to potvrđuju. Teroristička organizacija PKK je u proteklim decenijama ubila desetine hiljada turskih vojnika, policajaca i civila. A, zatim je u proteklih par godina proterala iz pogranične zone u kojoj se sada odvija operacija 'Izvor mira' stotine hiljada sirijskih Arapa", rekao je Izetbegović.

 

Izetbegović je izrazio nadu da će operacija trajati kratko i da će doneti minimum žrtava.

 

"Turska ima pravo da brani svoju sigurnost, teritorijalni integritet, da rešava pitanje izbeglica. Sirijci imaju pravo da se vrate svojim domovima iz kojih su nasiljem isterani", kazao je Izetbegović.

 

Oružane snage Turske (TSK) i Sirijska nacionalna vojska (SNA) u sredu, 9. oktobra, pokrenule su operaciju "Izvor mira", čiji je cilj da se uspostavi mir i bezbesnost u regionu i uništiti teroristički koridor koji teroristi YPG/PKK-a nameravaju da uspostave južno od granice s Turskom.

 

Ministarstvo odbrane Turske je saopštilo da su teroristi jedina meta u okviru operacije “Izvor mira”. Navodi se kako se operacija sprovodi u skladu s normama međunarodnog prava i rezolucijama Saveta bezbednosti Ujedinjenih naroda koje se tiču borbe protiv terorizma.

 

Kurir.rs/Avaz

Foto: AP

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...