BOSANCA PROTERUJU IZ HRVATSKE JER JE NA FEJSBUKU VELIČAO TITA, KASTRA I ČE GEVARU: Ja sam samo pacifista, ovde imam porodicu i posao! Mi živimo u fašizmu!
Foto: Profimedia

neverovatno obrazloženje

BOSANCA PROTERUJU IZ HRVATSKE JER JE NA FEJSBUKU VELIČAO TITA, KASTRA I ČE GEVARU: Ja sam samo pacifista, ovde imam porodicu i posao! Mi živimo u fašizmu!

Bosna i Hercegovina -

Državljanin Bosne i Hercegovine koji živi u Rijeci je pred proterivanjem iz Hrvatske zato što je na Fejsbuku javno slavio Josipa Broza Tita, Fidela Kastra i Če Gevaru.

Kako je navedeno u mišljenju Bezbednosno-obaveštajne agencije, kojim se ovom državljaninu BiH odbija produženje privremenog boravka u Hrvatskoj, on predstavlja opasnost za nacionalnu bezbednost i javni poredak, jer u svojim javnim istupima "odobrava nasilne i vaninstitucionalne oblike otpora i promene političkog društvenog uređenja u Republici Hrvatskoj, veliča određene istorijske ličnosti koje su u pravomoćnim sudskim postupcima osuđene na dugotrajne zatvorske kazne zbog međunarodnog terorizma s krajnje levih ideoloških polazišta".

"S obzirom na opisano, stojimo pri presudi da stavovi na društvenim mrežama mogu pokrenuti nasilne reakcije ili narušavanje javnog reda i mira", navodi se u mišljenju ove agencije.

Državljanin BiH već godinama živi u Hrvatskoj. Bio je oženjen pokojnom hrvatskom državljankom sa statusom veteranke, a i sam je bio pripadnik Hrvatskog veća odbrane, a danas je u vanbračnoj zajednici s drugom hrvatskom državljankom. Živi u Rijeci, ali je sada Hrvatska odlučila da on više ne sme da bude u toj zemlji.

foto: Profimedia

Riječanin je rekao da su mu Tito, Mao Ce Tung, Če Gevara i Kastro simpatični i da je zbog toga o njima pisao na Fejsbuku.

"I zbog toga više ne smem da budem u Hrvatskoj. Ja sam pacifista koji se zalaže za socijalnu pravdu. Kad god sam pisao o njima, jasno sam davao do znanja da odobravam njihove ideje o socijalnoj pravdi, ali ne i metode kojima su se služili", rekao je, razočaran zbog odluke da mora da napusti Hrvatsku, iako je tu zaposlen i ima porodicu.

Ipak, njegova tvrdnja da je pacifista nije bila dovoljna Ministarstvu unutrašnjih poslova i Bezbednosno-obaveštajnoj agenciji.

Dodao je da veruje da državljani Hrvatske žive u fašizmu.

"Ne žele valjda da me proteraju zato što mislim da su na vlasti sve "stare komunjare koji su izule čizme i obule salon-cipele" ili zbog mog čvrstog uverenja da živimo u fašizmu, i da svako ko nije desničar i nacionalista, odmah je crveni bandit. Ili možda žele da me proteraju jer smatram, kao i grupa Bader-Majinhof da nam "kapitalizam nikada neće dopustiti da uživamo u privilegijama bogatih", rekao je.

Kako se navodi, on Hrvatsku mora da napusti u roku od mesec dana.

Kurir.rs/Index.hr Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track