KOMŠIĆU SMETA HANDKEOV NOBEL: Žalio se Kraljevskoj švedskoj akademiji što su austrijskom piscu dali nagradu
Foto: EPA

reakcija

KOMŠIĆU SMETA HANDKEOV NOBEL: Žalio se Kraljevskoj švedskoj akademiji što su austrijskom piscu dali nagradu

Bosna i Hercegovina -

Predsedavajući Predsedništva BiH, Željko Komšić, uputio je pismo Kraljevskoj švedskoj akademiji nauka povodom odluke da Nobelovu nagradu za književnost ove godine dodeli austrijskom piscu Peteru Handkeu, u kojem navodi i da je ova odluka rizična, jer bi budući dobitnici mogli da odbiju da je prime.

"Ceneći međunarodni ugled Nobelove nagrade te naučno i humanističko delo njenog utemeljitelja Alfreda Nobela, koji ju je utemeljio prvenstveno radi širenja humanističkih ideja i protiveći se svakoj vrsti zloupotrebe nauke, a verujem i u oblasti književnosti, ovim putem, u ime građana Bosne i Hercegovine i u svoje lično ime, želim da vam prenesem izraze dubokog razočaranja i negodovanja u vezi s odlukom Komiteta za književnost Kraljevske švedske akademije nauka da Nobelovu nagradu za književnost dodeli Peteru Handkeu", napisao je Komšić, preneo je sarajevski portal Klix.

Peter Handke
Peter Handkefoto: Marina Lopičić

On je dodao da je Komitet prilikom dodeljivanja nagrade morao imati u vidu celokupan društveni angažman Petera Handkea, a koji, kako smatra, nadilazi sferu autonomije književnosti i literature uopšte.

Komšić u pismu dalje piše da smatra da su i moralne karakteristike bilo kojeg kandidata za Nobelovu nagradu neodvojive od naučnog ili literarnog opusa kandidata ili dobitnika nagrade. "Bosanskohercegovačkoj i svetskoj javnosti Peter Handke nije poznat samo kao književnik, već i kao prononsirani negator genocida u Srebrenici i zločina protiv čovečnosti koji su se dogodili tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu", naveo je Komšić.

Dodao je da je da se, štaviše, Handke i u ratnom i u postratnom periodu posebno isticao u, kako tvrdi, "glorifikaciji ratnih zločina i presuđenih ratnih zločinaca, zločinaca koje je osudio Međunarodni sud u Hagu (ICTY).

Komšić smatra da se dodeljivanjem nagrade Handkeu Komitet izlaže, kako kaže, riziku da svaki naredni kandidat za dobijanje ove prestižne nagrade ubuduće odbije da je primi, da ne bi bio svrstan rame uz rame s glorifikatorom zločina genocida.

"Iz svega navedenog jasno je da su izvanliterarne 'vrednosti' koje propagira Handke u potpunoj suprotnosti s plemenitim vrednostima, moralnim načelima i humanističkim postulatima koje je zastupao Alfred Nobel, kao i brojni drugi dobitnici Nobelove nagrade, a koji, nažalost, više nisu među živima", naveo je, između ostalog, Komšić.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: EPA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track