PROFESIONALNI VOJNICI U BIH MASOVNO DAJU OTKAZE: Plate su nam mizerne, a troškovi života samo rastu! Ne može se više ovako izdržati!
Foto: Profimedia

raskidaju ugovore

PROFESIONALNI VOJNICI U BIH MASOVNO DAJU OTKAZE: Plate su nam mizerne, a troškovi života samo rastu! Ne može se više ovako izdržati!

Bosna i Hercegovina -

Profesionalni vojnici u sve većem boju napuštaju oružane snage Bosne i Hercegovine, a glavni uzrok tome su mizerne plate koje nisu povećavane punih deset godina, objavio je u sredu sarajevski Dnevni avaz.

Pozivajući se na podatke kojima raspolaže Ministarstvo obrane BiH ovaj je list preneo kako je profesionalnu službu u vojsci u prvih devet meseci ove godine napustilo 80 vojnika. U prošloj godini je ugovore je raskinulo oko 300 vojnika, oficira i podoficira.

Lična primanja profesionalnih vojnika, oficira i podoficira su smanjena pre deset godina i nakon toga nikada nisu povećavana.

Ministarka obrane Marina Pendeš je izjavila kako je preduzela sve što je u njenoj moći da se plate u oružanim snagama povećaju, a krivicu je prebacila na druge nivoe vlasti ističući kako je svemu doprinela i sadašnja blokada vlasti, do koje je došlo zbog političkih neslaganja, a koja je prouzrokovala blokadu i Domu naroda parlamenta u kojem već duže vreme na usvajanje čeka predlog zakona za povećanje ličnih dohodaka pripadnika Oružanih snaga BiH.

Bosanskohercegovačka vojska planirana je tako da ima 10 hiljada profesonalnih pripadnika uz pet hiljada pripadnika aktivne rezerve.

foto: Profimedia

Plata običnog vojnika je oko 350 evra, a podoficira oko 500 evra. Prema zakonskim propisima lični dohodak jednog podoficira bi trebao da iznosi od 650 do 700 evra. Običan policajac, na primer u Sarajevskoj županiji, ima platu od oko 750 evra.

"Otkako su nam smanjili plate pre deset godina mi smo u manjku za oko 200 evra mesečno. S druge strane drastično su porasli troškovi života i nije čudno što vojnici napuštaju oružane snage. Ne može se više ovako izdržati", izjavio je neimenovani profesionalni vojnik.

Zbog malih primanja veliki broj pripadnika oružanih snaga BiH nastoji da ode u neku od mirovnih misija u svetu u kojima učestvuje BiH jer im je tamo plata oko 2.500 evra.

Kurir.rs/Avaz.ba

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja