BANJALUČKI ESKALIBUR IZVUČEN IZ VRBASA: Pogledajte mač koji je vekovima stajao u kamenu! Ronioci ga slučajno pronašli (FOTO, VIDEO)
Foto: RTRS

sad mu je mesto u muzeju

BANJALUČKI ESKALIBUR IZVUČEN IZ VRBASA: Pogledajte mač koji je vekovima stajao u kamenu! Ronioci ga slučajno pronašli (FOTO, VIDEO)

Bosna i Hercegovina -

Iz reke Vrbas u Banjaluci izvučen je srednjovekovni mač.

Ovo drevno oružje u kamenu pronašli su ronioci.

Reč je o značajnom arheološkom otkriću, s obzirom na to da je na području Banjaluke u proteklih 90 godina, koliko postoji Muzej, pronađen samo jedan mač iz tog perioda.

Podsetimo, još tokom leta, ronioci kluba "Buk" su tokom redovnih aktivnosti pronašli predmet za koji se pretpostavlja da je mač iz 13. ili 14. veka.

Pošto nisu imali ronioce koji se bave arheologijom obratili su se Muzeju Republike Srpske i Zavodu za kulturno istorijsko nasleđe RS.

Ubrzo je ustanovljeno da pronađeni mač pripada dobu viteštva, a tačni podaci će se utvrditi nakon restauracije.

"Sam mač je verovatno u nekom periodu dospeo u reku i našao se između dva kamena u ovom slučaju i sedimentacijom i nanosima vremenom su se njegovi delovi ukovali u tu sedru", ispričala je tada Ana Ćurić, ronilac i biolog u Zavodu za kulturno istorijsko nasleđe RS.

Mač će biti čuvan u fundusu Muzeja RS, gde bi bio dostupan posetiocima i istraživačima koji su zainteresovani za srednjovekovnu prošlost grada i njegove okoline.

Kurir.rs/RTRS Foto: RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja