JOVAN JE 24 GODINE TRAŽIO GRČKU PORODICU KOJA GA JE TOKOM RATA UGOSTILA U SVOM DOMU: Zaboravio je njihovu adresu, a onda su se udružili Srbi i Grci i dogodilo se čudo! (VIDEO)
Foto: Fcaebook/Jovica Škrbić

moć društvenih mreža

JOVAN JE 24 GODINE TRAŽIO GRČKU PORODICU KOJA GA JE TOKOM RATA UGOSTILA U SVOM DOMU: Zaboravio je njihovu adresu, a onda su se udružili Srbi i Grci i dogodilo se čudo! (VIDEO)

Bosna i Hercegovina -

Jovan Škrbić, momak iz Gradiške, tokom 1995. godine se obreo u Kavali gde ga je primila jedna fina grčka porodica.

Posle skoro 25 godina, poželeo je da ih ponovo vidi i zahvali im što su ga ugostili u svom domu u Kavali.

To, naravno, nije bilo lako, jer je mnoge podatke već zaboravio. Zato se za pomoć obratio Fejsbuk grupi "Live from Greece".

Zahvaljujući Ivani Stanojević, Srpkinji koja dugi niz godina živi i radi u Grčkoj, uspeo je da dođe do Grka.

"Pozdrav svima. Ja tražim jednu grčku porodicu kod koje sam proveo kao dete mesec dana u zimu 1995. godine. U to vreme to je bio mlađi bračni par. Suprug Georgio ili Georgios,supruga Maria i sin Mario (rođen 1990.) grad Kavala. Izgubio sam njihovo pismo pa ne znam prezime. Mislim da je počinjalo na slovo "P". Izvinjavam se ako remetim rad stranice, ovo je samo očajnicki pokušaj da ih pronađem...nekad...nekako", napisao je u grupi.

foto: Fcaebook/Jovica Škrbić

Njegova priča je odjeknula i u Grčkoj pa je čak i televizija SKAI napravila reportažu o Jovanu i porodici iz Kavale. Naime, malo je poznato da su Kavala i Gradiška pobratimljeni gradovi od 1994. godine, te da je veliki broj mališana iz ratom zahvaćenog područja Jugoslavije, odlazilo organizovano u Grčku.

foto: Youtube/Printscreen

Jovan je rekao da mu je tih mesec dana u Grčkoj bilo nezaboravno iskustvo, kao i da mu je tada kao šestogodišnjem dečaku to veoma značilo.

"Iako sam bio mali, vreme provedeno u Grčkoj je bilo nezaboravno, veselo, sretno ponekad i tužno jer sam bio daleko od kuće i porodice", rekao je on, dodajući da je zaslugom porodice čije ime želi da ostane tajna, uspešno prebrodio nostalgiju.

foto: Youtube/Printscreen

Po povratku u Gradišku, desilo se da je izgubio adresu porodice iz Kavale, zbog čega je dalja komunikacija bila nemoguća. Kako kaže, godinama je pokušavao da dođe do njih.

Zahvaljujući društvenim mrežama i to se promenilo.

"Vest da su pronađeni sam dobio od Ivane Stanojević. Njoj sam se prvoj obratio preko Fejsbuk stranice, a ona dalje grčkim novinarima. Tako da veliku zahvalnost za pronalazak dugujem upravo njoj, kao i grčkim portalima, dnevnim novinama i televiziji koja je objavila priču u jutarnjem programu", kaže Jovan.

Do susreta još nije došlo, ali rade na tome.

"Bilo je baš emotivno. Čuli smo se preko poruka, jer od uzbuđenja i sreće mislim da nisam bio u stanju da pričam", zaključio je on na kraju.

Kurir.rs/Blic Foto: Facebook/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja