BAKIR BI U NATO PO SVAKU CENU: Dodik dosledno protiv učlanjenja
Foto: AP/Amel Emrić

mimoilaženje

BAKIR BI U NATO PO SVAKU CENU: Dodik dosledno protiv učlanjenja

Bosna i Hercegovina -

Predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović rekao je danas u Mostaru da ta stranka ne može da dozvoli da entitet naredi državi vojnu neutralnost.

Delegacija najuticajnija bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA), Bakira Izetbegovića i predstavnici Hrvatske demokratske zajednice, Dragana Čovića, razgovaraće o formiranju vlasti na nivou države i entiteta, više od godinu dana nakon izbora.

Izetbegović je uoči sastankanovinarima rekao da je upoznao stranačke kolege iz Hercegovačko-neretvanskog kantona i Mostara o bitnim pitanjima kada je reč o neformiranju vlasti u BiH", kazao je Izetbegović ističući da je, kada je reč o Savetu ministara BiH, krajnje vreme da se počne poštovati Ustav BiH, zakoni i usvojene strategije koji se odnose na NATO.

To, kako je rekao, podrazumeva primenu sporazuma koji je ranije potpisao s predsednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem i predsednikom SNSD-a Miloradom Dodikom.

"Ne možemo dopust da entitet državi naredi vojnu neutralnost", poručio je Izetbegović, preneo je sarajevski portal Klix.

Dodao je da SNSD ima svoje zastupnike i delegate u Parlamentarnoj skupštini BiH i da mogu posredstvom njih tražiti povlačanje određenih odluka ili izmene zakona, ali da entitet, kako kaže, neće određivati državi vojnu neutralnost.

Što se tiče izbora u Mostaru, predsednik SDA rekao je da je odluka Kongresa SDA da se to pitanje i generalno status Mostara mora rešiti kroz federalni zakon.

Međutim, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, rekao je da je Republika Srpska protiv Godišnjeg nacionalnog programa za članstvo u NATO-u (ANP) i da ga neće podržati. Nije, međutim, isključio moguća, kako je rekao, neprijatna iznenađenja od predstavnika Srpske u Savetu ministara u tehničkom mandatu.

"Ne komentarišem rad Saveta ministara, to je nešto izvan mojih nadležnosti. Ne znam šta se dešava, ali moguća su iznenađenja od ovih koji pokazuju silnu brigu za BiH kao što su (Mirko) Šarović i ostali", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci, prenela je RTRS.

Sednica Saveta ministara u tehničkom mandatu zakazana je za 12. novembar, a na dnevnom redu trebalo bi da se nađe i ANP.

(Kurir.rs/Tanjug/Beta/Foto: AP/Amel Emrić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track