MIGRANTI U VUČJAKU ODBILI HRANU I POMOĆ I PORUČILI: Ovde umiremo! EU otvori granice, ovo je životinjski kamp! (video)
Foto: Youtube/Printscreen

kriza se nastavlja

MIGRANTI U VUČJAKU ODBILI HRANU I POMOĆ I PORUČILI: Ovde umiremo! EU otvori granice, ovo je životinjski kamp! (video)

Bosna i Hercegovina -

Skoro 500 migranata u kampu Vučjaku kod Bihaća i u sredu je odbilo topli obrok i čaj koji su im spremili volonteri Crvenog krsta. Razlog je samo jedan - protest uz želju da krenu ka zemljama Evropske unije.

Član mobilnog tima Crvenog krsta Bihać rekao je da su migranti odbili hranu i čaj, ali da će on i njegove kolege i u narednom periodu pružati pomoć ugroženima i ostati na Vučjaku sve dok se ne reši to pitanje.

foto: EPA

U razgovoru sa migrantima se saznaje da su istrajni u svojoj nameri da krenu ka EU. Ponovili su kako ne žele da ih premeštaju u druge migrantske kampove po BiH jer žele samo da idu preko granice.

foto: EPA

"Gladni smo, umiremo, ali nećemo ići nigde (po BiH). Apelujemo na EU da otvori granice", rekao je jedan od migranata.

Migranti poručuju kako ne žele ni nove šatore na Vučjaku, niti hranu niti ćebad.

foto: EPA

"Zahvalni smo Bosni, policiji, Crvenom krstu i ljudima koji su ovde i pomažu, ali mi tražimo od zvaničnika BiH i Evropske unije da otvore granicu. Samo želimo da krenemo ka EU", rekao je jedan od stanovnika Vučjaka.

foto: EPA

Bilo je dosta oskudno odevenih migranata. S obzirom na tešku situaciju i nepripremljenost za sneg i hladnoću neki migranti nose improvizovanu obuću.

Dok migranti krate vreme uz razgovor, šetnju i grejanje uz naloženu vatru jedan migrant kaže: "Vidite gde smo, u ovom sranj** od kampa. Ovo je životinjski kamp, a mi smo ljudi. Dajte nam da živimo, pustite nas da idemo u Italiju, Francusku, Španiju, gde ćemo imati bolju budućnost.

Ekipu portala Klix.ba ispratili su okupljeni na jednom mestu dok su u rukama držali poruke ispisane na kartonu - "Želimo preći granice", "Ovde umiremo", "Zahtevamo od EU da otvori granice" s nadom da će njihove poruke doći do ušiju onih koji odlučuju o njihovoj životnoj sudbini.

Kurir.rs/Klix.ba Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track