Najnovije vesti

MEŠTANI BLAŽUJA OGORČENI ZBOG DOLASKA MIGRANATA: Najavili da će blokirati put prema kasarni! (VIDEO)
Foto: EPA

oštra reakcija

MEŠTANI BLAŽUJA OGORČENI ZBOG DOLASKA MIGRANATA: Najavili da će blokirati put prema kasarni! (VIDEO)

Bosna i Hercegovina

Meštani Blažuja u federalnoj opštini Ilidža najavili su da će blokirati put prema kasarni da bi sprečili da se tu premeste migranti iz bihaćkog kampa Vučjak, prenosi Klix.ba.

Na skupu sinoć u prostorijama Sedme osnovne škole, meštani Mesne zajednice Blažuj, pitali su načelnika opštine Ilidža Senaida Memića da li postoji način da spreče otvaranje migrantskog kampa i dovođenje migranata iz Vučjaka u Blažuj.

Memić je rekao da razume da im je ova situacija teško pala, ali da treba poći od činjenice da migrantska kriza nije problem samo lokalne zajednice, već cele BiH.

On je obećao da će biti obezbeđeno pojačano prisustvo policije i da će do utorka biti uspostavljena rasveta tamo gde sada ne radi.

Na skupu je istaknuto da ukoliko se migrantski kamp otvori u Blažuju, troškove njegovog održavanja finansijski mora pokriti BiH.

"Pare treba utrošiti na ono za šta su namenjene i ovde, i u Bihaću, i Bosanskom Petrovcu", rekao je Memić.

Memić je dodao da je veliki problem to što mnogi migranti nemaju dokumente, što se između sebe sukobljavaju.

Meštani Blažuja su tokom skupa poručili da traže samo bezbednost za vlastite porodice, te da nisu protiv rešavanja problema, ali uz zajednički dogovor.

Prisustvovali su i predstavnici Međunarodne organizacije za migracije i obaveštajnih agencija, a za koje su meštani imali poruku da migrante vode kod sebe u avliju.

Sa skupa je poručeno da je opština tražila da ukoliko javni sektor bezbednosti ne može da zažtiti stanovnike Blažuja, Osjeka, Ilidže, da traže angažman privatnog sektora bezbednosti, koji treba da plate Ministarstvo bezbednosti u Savetu ministara u tehničkom mandatu i IOM.

Na sastanku ministra bezbednosti u Savetu ministara u tehničkom mandatu Dragana Mektića i premijera Unsko-sanskog kantona Mustafe Ružnića rečeno je da će transport migranata iz kampa Vučjak u Blažuj početi u ponedeljak, 9. decembra.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...