OTEO TRUDNICU I SILOM JOJ  IZVADIO BEBU: Bosanski DOKTOR MENGELE ostavio devojku (27) da umre, a onda nizao nove zločine
Foto: Facebook Printscreen

monstrum

OTEO TRUDNICU I SILOM JOJ IZVADIO BEBU: Bosanski DOKTOR MENGELE ostavio devojku (27) da umre, a onda nizao nove zločine

Bosna i Hercegovina -

Priča iz 1997. godine, kada se dogodila, zbog monstruoznosti je šokirala sve koji su je čuli. Posebno zbog toga što je zločin počinio lekar koji je bio poznat u celom tom kraju.

Zločin se desio u septembru 1997, a počinio ga je tadašnji direktor Doma zdravlja u Loparama Dragomir Kerović. U to vreme je bio i poslanik SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. On je oteo trudnu ženu s kojom je bio u vanbračnoj vezi, nasilno je uspavao i uradio joj abortus, a potom je ostavio, doslovno, u “nedođiji” da se snalazi kako ume.

Pošto se u blizini nalazila kasarna, devojku koja je tada imala 27 godina pronašli su vojnici i spasili joj život. Tu bi se cela priča i završila da nije bilo pritiska ženskih nevladinih i međunarodnih organizacija. Proces Keroviću trajao je godinama. “Bosanski doktor Mengele“, kako su ga tada mediji prozvali, osuđen je tek 2004, na četiri i po godine zatvora.

Odležao je robiju, a potom se bez problema vratio u profesiju i u politiku, ali i u rubrike crne hronike. Izazvao je dve saobraćajne nesreće u kojima je jedan čovek poginuo, a jedan ostao invalid. Zatim je 2015. oborio pešaka na pešačkom prelazu u Loparama i to pokušao da prikrije.

Međutim, vratimo se slučaju nesrećne devojke. Početkom rata sa porodicom iz Tuzle odlazi u Bijeljinu, da bi po njegovom završetku došla u Lopare gje je radila kao konobarica. Tu upoznaje Kerovića, tada veoma uticajnu ličnost u tom kraju, te s njim stupa u vanbračnu vezu u kojoj ostaje u drugom stanju.

Kerović, koji je imao suprugu i Decu, traži od devojke da abortira, što ona odbija nakon čega joj se život pretvara u pakao. U septembru 1997. godine Kerović, sa trojicom pomagača obučenih u policijske uniforme, otima djevojku i odvozi u Dom zdravlja u Loparama. Devojka, koja je tada bila u sedmom mesecu trudnoće, je oteta iz kuće u Bijeljini gde je živela sa roditeljima.

Kada su stigli u Lopare pod okriljem noći su ušli u Dom zdravlja. Tamo je Kerović, koji inače po struci nije ginekolog, devojku nasilno uspavao i faktički ubio dete koje je sukoro trebalo dase rodi. Posle toga devojku su iz automobila izbacili na jednoj livadi u selu Ljeljenča nadomak Bijeljine.

Svoje pomagače nagradio je sa 500 nemačkih maraka, što su to oni kasnije pred sudom i priznali. A pomagači su mu bili Milan Milovanović i Radoslav Popović. Njih dvojicu je Keroviću preporučio Živan Ilić iz Brčkog, te su sva trojica osuđeni. Milovanović i Popović su osuđeni na po tri godine zatvora, dok je Ilić osuđen na jednu.

Delom je ovaj slučaj prekriven i velom misterije zbog nerazjašnjene smrti mladića Milana Kovačevića u porostorijama Doma zdravlja. On je pronađen u garaži, gde se navodno zaključao, upalio motor automobila i ugušio se. Bio je zaposlen u Domu zdravlja kao vozač.

Kovačević je bio Kerovićev rođak koji mu je pre izvršenja zločina dao policijsku motorolu. Upravo je ta motorola bila jedna od ključnih dokaza u slučaju protiv Kerovića i njegovih pomagača. Da je smrt Kovačevića sumnjiva tvrdi i Bratislav Zdravković, bivši policajac, a danas privatni detektiv.

"S tim se mladićem desilo ono što inače dešava svima onima koji mnogo pričaju. Ptičice koje pevuše istinu završavaju u zatvorenom kavezu bez vazduha", slikovit je Zdravković.

foto: Facebook Printscreen

Mnogi o zločinu nad devojkom i smrti Kovačevića ni danas ne vole da govore. Iako je prošlo od toga više od dvadeset godina. To potvrđuje Risto Radić, penzionisani načelnik i komandir PU Lopare.

"Mnogo njih strahuje od Kerovića. Malo je ljudi koji bi mu se suprotstavili. Poznajem ljude koji o ovome znaju koliko i ja, neko manje neko više, ali nisu bili spremni da to kažu", tvrdi Radić.

Nakon monstruoznog zločina koji je učinio, Keroviću nije ni na jedan dan oduzeta lekarska licenca. Vratio se u Dom zdravlja Lopare i tu radio sve do ove godine kada je, po novoj sistematizaciji, dobio otkaz kao tehnološki višak. Prema našim saznanjima, devojka koju je oteo sada živi u Americi gde je zasnovala porodicu.

Često je menjao i stranke. Bio je član SDS-a kada je ušao u politiku, 2016. je kao kandidat Srpske narodne stranke pobedio na lokalnim izborima i postao odbornik u SO Lopare. Da bi danas, kako tvrde upućeni, bio štićenik lokalnog SNSD.

Iako bez jednog oka, koje je izgubio u sumnjivim okolnostima, često na društvenim stranicama objavljuje fotografije i snimke svojih brzih vožnji po putevima u BiH.

Kurir.rs/Novosti.rs Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track