LEKAR IZ BANJALUKE LJUBIO PACIJENTA U USTA! Videli smo ga, ali je on to NASTAVIO DA RADI iako smo mi bili prisutni!
Ilustracija, Foto: Shutterstock

novi detalji slučaja teške obljube

LEKAR IZ BANJALUKE LJUBIO PACIJENTA U USTA! Videli smo ga, ali je on to NASTAVIO DA RADI iako smo mi bili prisutni!

Bosna i Hercegovina -

Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci predložilo je pritvor dr Darku Goliću, načelniku Klinike za anesteziju i intezivno lečenje UKC RS, osumnjičenom za obljubu nad pacijentom, zbog uticaja na svedoke i bojazni da mi mogao da ponovi krivično delo.

U tužilačkom predlogu za pritvor navodi se da se osnovana sumnja da je Golić počinio krivično delo obljube nad nemoćnim licem proizilazi iz izjava 12 svedoka. Od toga je, kako saznaju "Novosti", pet svedoka izjavilo da su lično videli da je Golić prilikom vizite 19. januara ljubio pacijenta u usta, te da je to nastavio da radi i pored njihovog prisustva.

Navodi se da je pacijent više od 40 dana bio u komi i motoričke sposobnosti su počele da mu se popravljaju, ali nije mogao samostalno da funkcioniše. Dan ranije je skinut s aparata za disanje. Međutim, da se nije mogao braniti svedoči i to da su mu ruke i noge i dalje bile vezane i fiksirane, što je uobičajena praksa u "šok sobi" kako bi se sprečilo samopovređivanje.

I pored toga svedoci tvrde da je pacijent imao ugrize na vratu, a uočili su i druge tragove koji ukazuju na zlostavljanje. Sam pacijent im je rekao da mu je to učinio dr Golić koji je kritični dan više puta sam ostajao s njim u sobi. Svedoci su opisali i da je kritičnog dana pacijent u prisustvu Golića bio vidno uznemiren i preplašen, te da mu je tokom njegovog boravka u sobi puls skakao i do 150 što se videlo i na monitorima na odeljenju.

Golićev branilac, advokat Jevto Janković kaže da se protivio određivanju pritvora. Pojašnjava da je molio sud da mu umesto pritvora odrede mere zabrane, lično garantujući da njegov klijent neće ometati istragu, da se neće pojavljivati na radnom mestu, te da će se odazvati na sve pozive nadležnih organa.

- Ono što mu se stavlja na teret nemoguće je da je izvršio na način kao što mu je predočeno. U najmanjoj meri je očekivao zahvalnost, a ne hapšenje. Da je sklon onome što mu je predočeno, valjda bi za 35 godina prakse neko to vidio ili čuo, a ne sad kad je pred penzijom - tvrdi Janković.

On kaže da se tu ne radi o pravnom osnovu, već nečemu drugom, što u ovoj fazi istrage ne želi da iznosi.

- Zato smo i odabrali da se brani ćutanjem. Molio sam sud da mu odrede mere zabrane, jer su mediji već uradili kriminalno i neistinito objavljivanje pravno netačnih činjenica. To je urađeno namerno, jer je njegovo hapšenje u vezi sa drugim razlozima, a ne onim koji mu se stavljaju na teret - rekao je Janković, ponavljajući da će svi biti šokirani kada saznaju zašto je Golić uhapšen.

Kurir.rs/Novosti/O.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track