DODIK PORUČIO AMBASADORIMA: Politički ste zloupotrebljeni!
Foto: Marina Lopičić

poruka stranim predstavnicima

DODIK PORUČIO AMBASADORIMA: Politički ste zloupotrebljeni!

Bosna i Hercegovina -

Srpski član Predsedništva BiH, Milorad Dodik, poručio je danas ambasadorima, predstavnicima međunarodnih organizacija i misija u BiH da su se prisustvom na prijemu povodom obeležavanja "1. maja" kao nepostojećeg "Dana nezavisnosti" BiH svrstali na jednu stranu i da su, kako je naveo, "politički zloupotrebljeni".

U pismu ambasadorima, šefovima diplomatsko-konzularnih predstavništava, međunarodnim organizacijama i misijama akreditovanim u BiH, Dodik podseća da u BiH ne postoji zakon o državnim praznicima, niti postoji konsenzus predstavnika konstitutivnih naroda i entiteta u vezi sa tim pitanjem.

"Kao rezultat toga ne postoji ni 'Dan nezavisnosti BiH' niti je 1. mart 'državni praznik' u BiH, kako vas godinama obmanjuju političari iz Federacije BiH", poručio je Dodik, prenela je Radio televizija RS.

Ukazao je da obeležavanje ovog nepostojećeg praznika doprinosi dodatnoj konfuziji u BiH i dovodi do još dubljih podela u ionako, kako kaže, podeljenoj zemlji kakva je BiH.

Dodik je istakao da njihovo eventualno prisustvo ili prisustvo predstavnika ambasada na čijem su čelu bilo kakvim obeležavanjima koja imaju veze sa "1. martom", predstavlja ignorisanje zvaničnih stavova BiH i grubo mešanje u nerešena unutrašnja pitanja u BiH.

"Prihvatam činjenicu da je demokratsko pravo svakog od tri konstitutivna naroda u BiH da obeležava svoje nacionalne praznike, ali pokušaji da se ti nacionalni praznici prikažu kao "državni praznici BiH" i da se za njihovo obeležavanje koriste institucije BiH, kao što su Predsedništvo, parlament ili Savet ministara, predstavlja najgrublju zlupotrebu tih institucija", istakao je srpski član Predsedništva BiH.

Naveo je da na sinoćnjem prijemu, koji su u Predsedništvu BiH organizovali Željko Komšić i Šefik Džaferović povodom nepostojećeg "dana nezavisnosti BiH", nije bilo predstavnika srpskog naroda niti predstavnika Republike Srpske u institucijama BiH.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Marina Lopičić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja