PRVI AVION SA OPREMOM ZA MOBILNU BOLNICU STIGAO U SRPSKU: Sledi nabavka više od 200 respiratora (VIDEO)
Foto: RTRS

borba sa koronom

PRVI AVION SA OPREMOM ZA MOBILNU BOLNICU STIGAO U SRPSKU: Sledi nabavka više od 200 respiratora (VIDEO)

Bosna i Hercegovina -

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik dočekao je na banjalučkom aerodromu avion sa prvim kontingentom opremom za mobilnu bolnicu koju su preuzeli predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.

Za nabavku pokretne bolnice Vlada Srpske izdvojila je 3,6 miliona KM.

Pokretna bolnica imaće svu potrebnu prateću opremu kao što je prijemno odeljenje, kancelarijsko odeljenje, apoteka, laboratorija sa laboratorijskom opremom, oprema za medicinske sestre, za intenzivnu negu, za hospitalizaciju, tuševi, ve-ce moduli sa kabinama, generator, električni distributivni centar, te set za distribuciju vode i kuhinja.

Premijer Srpske rekao je prethodno da je mobilna bolnica vlasništvo Republike Srpske i da će služiti za situacije poput ove sa virusom.

Višković je rekao da je spremna lokacija u Zalužanima za postavljanje mobilne bolnice ukoliko to bude potrebno.

"Imamo objekat koji je mobilan, koji ne traži nikakvu infrastrukturu. Taj objekat će služiti građanima u svim nepredviđenim situacijama. To potvrđuje da Srpska i u vreme krize i pandemije razmišlja dugoročno", istakao je on.

On je poručio da Srpska trenutno raspolaže dovoljnim brojem respiratora i testova za koronavirus, i da se očekuje intenzivnije testiranje.

"Očekuje se nabavka više od 200 respiratora", naveo je Višković.

Šeranić je istakao da je nabavka mobilne bolnice važna kako bi, u slučaju potrebe, pacijentima bila pružena potrebna zdravstvena nega u izolovanim uslovima.

"U ovom objektu moći ćemo da zbrinemo pacijente sa lakšom i srednjom kliničkom slikom", rekao je Šeranić.

Kurir.rs/RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track