U SRPSKU STIGAO JOŠ JEDAN AVION SA OPREMOM ZA MOBILNU BOLNICU: Imaće 500 kreveta, a površine je 6.000 kvadrata
Foto: Facebook/RTRS

pomoć za lekare

U SRPSKU STIGAO JOŠ JEDAN AVION SA OPREMOM ZA MOBILNU BOLNICU: Imaće 500 kreveta, a površine je 6.000 kvadrata

Bosna i Hercegovina -

Na aerodrom Mahovljani sleteo je i drugi avion sa delovima za mobilnu bolnicu, koju je, za eventualne potrebe lečenja tokom pandemije koronavirusa, nabavila Vlada Republike Srpske.

U narednih nekoliko dana u Srpsku bi trebalo da stigne i treći kontingent opreme, nakon čega bi bolnica bila spremna za upotrebu.

Mobilna bolnica biće korišćena u slučaju pogoršanja situacije kada je reč o pandemiji i biće montirana tamo gde se ukaže potreba za tim. Njen kapacitet je 500 kreveta, površina 6.000 kvadrata, a može biti podeljena i u posebne segmente i montirana na više lokacija.

Delovi koji stižu u Republiku Srpsku su nemačke i italijanske proizvodnje. Reč je o najsavremenijoj opremi koja zadovoljava sve neophodne medicinske kriterijume.

Mobilna bolnica imaće sve karateristike prave bolnice - prijemno odeljenje, krevete za intenzivnu negu, kancelarijski prostor, a biće opremljena sopstvenim generatorom za napajanje strujom, posebnim internim sistemom za vodu i grijanje i svim što je neophodno za jedan takav objekat.

Bolnica će, i nakon okončanja krize uzrokovane pandemijom virusa, ostati u vlasništvu Republike Srpske. Očekivani vek trajanja je oko 20 godina.

Vlada Srpske za ovu bolnicu izdovojila je tri miliona i 650 hiljada maraka. Očekuje se da bude spremna za upotrebu za, otprilike, 10 dana.

Kurir.rs/RTRS

Foto: Facebook/RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track