AFERA RESPIRATORI DRMA BIH Prvo uvezeni, pa dobijena dozvola, a model sasvim pogrešan! Uvezla ih poljoprivredna firma!
Fikret Hodžić, vlasnki poljoprivredne firme koja je uvezla respiratore, Foto: Instagram

bruka

AFERA RESPIRATORI DRMA BIH Prvo uvezeni, pa dobijena dozvola, a model sasvim pogrešan! Uvezla ih poljoprivredna firma!

Bosna i Hercegovina -

Srebrenička kompanija "Srebrena malina" kupila je 100 respiratora za zdravstveni sistem Federacije u vrednosti od 10,5 miliona KM.

Iz Verlabove verifikacione laboratorije za Avaz objašnjavaju da se radi o modelu respiratora koji se uglavnom koristi u hitnim slučajevima i ne koristi se u jedinicama intenzivne nege.

"Još je važnije spomenuti da su respiratori sve više isključeni iz lečenja bolesnika pozitivnih na koronavirus. Važno je napomenuti da je trenutna popunjenost respiratora u BiH ispod 10 posto (samo u FBiH postoji više od 200 respiratora i 200 anestezioloških uređaja koji se mogu koristiti kao respirator). Stoga je pitanje zašto trošimo novac na respirator", objasnio je direktor ove laboratorije Almir Badnjević.

Između ostalog, on navodi da je "Verlab" metrološka laboratorija koja pruža zakonsku verifikaciju brojila u zdravstvu. Zbog toga "Verlab" nije uključen u uvoz, prodaju ili distribuciju nijedne medicinske opreme.

"Zamislite da uvezete uređaj bez ikoga ovlašćenog i kvalifikovanog da kasnije izvrši održavanje tih uređaja. Zatim, pre stavljanja uređaja u rad, potrebno je izvršiti zakonsku proveru (ako je brojilo iz zakonskog meriteljstva BiH, a respirator jeste). Dakle, neko ko nije veletrgovac medicinskim sredstvima i nema barem privremenu dozvolu za uvoz tog određenog medicinskog proizvoda, ni na koji način ne može da prođe carinjenje i uvede medicinski uređaj", rekao je Badnjević.

Agencija za lekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine (ALMBiH) potvrdila je za Avaz da kompanija Srebrena malina, koja je nabavila 100 respiratora, u vlasništvu Fiketa Hodžića, poseduje licencu za prodaju na veliko medicinskih proizvoda. Međutim, tek juče je Agencija izdala odobrenje ovom poljoprivrednom preduzeću za uvoz respiratora. Podsećamo da je pre tri dana uvezeno 100 naručenih respiratora.

"Imati dozvolu Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine za veleprodaju medicinskih sredstava klase I, Im, Is, IIa, IIb i III. Imajte na umu da Agencija ne bira dobavljače za nabavku medicinske opreme, niti spada u nadležnost ove agencije. Pravno lice „F. H. malina malina ”Srebrenica obratila se Agenciji sa zahtjevom za hitan uvoz medicinskih sredstava", objasnili su iz Agencije.

Kurir.rs/Avaz.ba Foto: Instagram

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track