U GORNJOJ JOŠANICI SLUŽEN PARASTOS ZA SRBE STRADALE 1992: Ubijeni na Nikoljdan, njihovi krvnici se slobodno šetaju Fočom
Arhivska fotografija, Foto: Screenshot

TUGA

U GORNJOJ JOŠANICI SLUŽEN PARASTOS ZA SRBE STRADALE 1992: Ubijeni na Nikoljdan, njihovi krvnici se slobodno šetaju Fočom

Bosna i Hercegovina -

U Gornjoj Jošanici kod Foče, u Republici Srpskoj, danas je služen parastos za 73 srpskih meštana, koji su poginuli u građanskom ratu 90-ih, od kojih je 56 ubila muslimanska vojska iz Goražda na Svetog Nikolu (Nikoljdan), 19. decembra 1992. godine.

Godišnjica najmasovnijeg stradanja srpskih civila na području Gornjeg Podrinja u poslednjem ratu obeležava se u maju, kada se proslavlja Letnji Nikoljdan, a ove godine i na dan Svetih Chirila i Metodija, kojima je posvećena novoizgrađena crkva jošaničkih mučenika.

Kako navodi RTRS, na Nikoljdan 1992. godine, mučenjem i odsecanjem delova tela ubijeno je 56 meštana 10 jošaničkih zaselaka, među kojima je bilo više staraca, 21 žena i troje dece.

Predsednik Boračke organizacije Foča Srđan Stanković naglasio je da je odavno poznato ko su i nalogodavci i izvršioci zločina u Jošanici.

"Zna se i ko je koga tačno ubio, pojedinačno, međutim meštani koji znaju te ljude kažu da se šetaju i po Foči. To je veliki propust Tužilaštva koje ništa ne preduzima", rekao je Stanković.

Iz Tužilaštva BiH Srni je u decembru prošle godine rečeno da je predmet "Jošanica" u radu u Posebnom odelenju za ratne zločine Tužilaštva BiH.

"Sproveden je veliki broj istražnih radnji, saslušan veliki broj svedoka, ali ima još dosta aktivnosti koje treba izvršiti. Rad na predmetu se nastavlja", rekao je tada portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track