ZBOG AFERE RESPIRATORI ZAVRŠILI U PRITVORU: Premijer Federacije BiH i još dvojica prenoćili u policiji
Foto: EPA/NEIL HALL

istraga je u toku

ZBOG AFERE RESPIRATORI ZAVRŠILI U PRITVORU: Premijer Federacije BiH i još dvojica prenoćili u policiji

Bosna i Hercegovina -

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak i vlasnik kompanije "Srebrene maline" Fikret Hodžić su zbog afere "respiratori", prenoćili u prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu (SiPA) u Istočnom Sarajevu.

Sva trojica su u četvrtak saslušani u vezi sa događajima u okviru afere "respiratori" odnosno procesa kupovine 100 sumnjivih respiratora iz Kine po ceni od 10,5 miliona konvertibilnih maraka.

Prema pisanju sarajevskog portala Klix, problematizovane su činjenice da je medicinske aparate nabavila poljoprivredna firma, da nije jasno ko je i zašto odlučio da se nabavi specifični model, kako se nabavka vršila, kako su se izdavale dozvole i kako se raspolagalo novcem građana FBiH.

Tužilaštvo BIH bi trebalo tokom dana da se izjasni da li će ijedan od njih biti tretiran kao osumnjičeni u spomenutom slučaju.

Takođe, po naredbi Tužilaštva BiH, SIPA je izvršila pretres i oduzimanje dokumentacije iz više lokacija, uključujući centralu Federalne uprave civilne zaštite u Sarajevu, Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH u Sarajevu i Mostaru te sjedište kompanije "Srebrena malina" u Vogošći.

Računi firme "Srebrena malina" su u međuvremenu blokirani, a Vlada FBiH suspendovala je 12. maja Solaka sa mesta direktora Federalne uprave civilne zaštite, ali je, kakko se navodi, nastavio da prima platu.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track