NOVALIĆ POSLE HAPŠENJA ZBOG MULJANJA SA RESPIRATORIMA: Ne treba meni sud da sudi, ja ću sam sebi presuditi
Foto: Youtube/Al Jazeera Balkans

afera respiratori

NOVALIĆ POSLE HAPŠENJA ZBOG MULJANJA SA RESPIRATORIMA: Ne treba meni sud da sudi, ja ću sam sebi presuditi

Bosna i Hercegovina -

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić negirao je tokom ročišta za određivanje pritvora u aferi "Respiratori" optužbe koje mu se stavljaju na teret, ocenio svoje hapšenje kao "državni udar" i rekao da će, ako se dokaže ono što tvrdi Tužilaštvo, presuditi sam sebi.

"Izražavam frustraciju zbog ovog predmeta. Još samo fali da kažu da smo mi naručili pandemiju od Kineza. Preko mojih ruku su prešle 2,2 milijarde KM dok sam radio na izvozu iz BiH, zašto bih sada ostvario bilo kakvu korist od ovih 10 miliona", rekao je Novalić.

Dodao je da je u pitanju bio javni novac koji je usmeren na drugu stranu i ustvrdio da su "tužioci pokazali brutalno neznanje o radu Vlade FBiH".

"Ovde ništa nije po definiciji pranja novca, ako neko može dokazati da se to desilo ne treba meni sud da sudi, ja ću sam sebi presuditi. Uhapsiti svog premera za mene je državni udar, duboko sam protiv ovog događaja. Nisam ni jeo ni pio, izaći ću iz ovoga kao čist čovek", rekao je Novalić.

Tužilaštvo BiH je obrazložilo za šta terete osumnjičene i zbog čega smatra da im treba odrediti jednomesečni pritvor.

U toku izlaganja Tužilaštva pročitane su i poruke koje su razmenjene putem Vibera.

Pored Novalića osumnjičeni su i Fahrudin Solak, suspedovani direktor FCUZ-a, i Fikret Hodžić, vlasnik firme "Srebrena malina".

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Youtube/Al Jazeera Balkans

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track