DODIK: Radončić je radio dobro, loše je što smo ga izgubili u Veću ministara
Foto: Marina Lopičić

neadekvatna migrantska politika

DODIK: Radončić je radio dobro, loše je što smo ga izgubili u Veću ministara

Bosna i Hercegovina -

Član Predsedništva BiH Milorad Dodik ocenio je da je veoma loše što je Fahrudin Radončić podneo ostavku na mesto ministra bezbednosti u Veću ministara, istakavši da je dobro upravljao Ministarstvom i da je pretendovao za čoveka koji bi mogao da objedini sve sigurnosne agencije u BiH.

"Zato mislim da je loše što smo ga izgubili. Ne znam njegove razloge, ali mogu da naslutim. Video sam na sednici Predsedništva da on u sebi nosi jednu vrstu ogorčenja, prigovarajući SDA da vodi neadekvatnu migrantsku politiku i to je već poznata priča", rekao je Dodik.

Istakao je kako mesto ministra bezbednosti pripada Bošnjacima i da smatra da neće biti problema prilikom imenovanja novog ministra.

Tvrdnju SDA da je hapšenje premijera Federacije BiH (FBiH) Fadila Novalića u aferi "Respiratori" državni udar, Dodik je ocenio kao nastojanje te stranke da iskontroliše pravosudni sistem u BiH što je, kako je rekao, praksa poslednjih nekoliko godina.

foto: BETA/ FENA/Almir Razic

"To je bilo preterano, treba prepustiti nadležnim organima da rade svoj posao. Očigledno da treba da se razjasni sve šta se dešavalo", rekao je Dodik.

On smatra da treba oceniti da li je u aferi "Respiratori" bilo reči o organizaciji koja je svesno htela da pribavi korist ili je reč o objektivnim okolnostima koje su u vreme pandemije bile puno komplikovanije nego normalnom stanju.

Član Predsedništva BiH objašnjava da su uslovi rada, poslovanja i nabavki u vreme pandemije bili potpuno nepoznati sa stanovišta realnih odnosa, da je bio poremećen čitav sistem nabavki, a posebno respiratora.

Dodik je rekao da nije u potpunosti upoznat o nabavci respiratora u FBiH, jer je to u nadležnosti federalnih institucija.

On je naglasio da u Republici Srpskoj nema problema što se tiče nabavke opreme.

Lider SNSD-a ponovio je svoju tvrdnju da Sud BiH i Tužilaštvo nisu u skladu sa Ustavom BiH, da je bilo mnogo zloupotreba u pravosuđu, te da je krajnje vreme da se razgovorom nađe rešenje za te institucije da bi odgovarale ustavnom poretku.

Kurir.rs/al Džazira Balkans/Avaz.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track