Najnovije vesti

MISICA U CENTRU AFERE RESPIRATORI: Glumila radiologa da bi uvozili medicinsku opremu, sada propevala u Tužilaštvu
Foto: Youtube/Hayat Media BiH

otkriveni novi detalji

MISICA U CENTRU AFERE RESPIRATORI: Glumila radiologa da bi uvozili medicinsku opremu, sada propevala u Tužilaštvu

Bosna i Hercegovina

Televizijska voditeljka i nekadašnja misica BiH, Ana Bavrka, saslušana je nedavno u Tužilaštvu BiH u aferi "Respiratori", koja se odnosi na istragu u vezi s nabavkom 100 uređaja iz Kine po ceni od 10,5 miliona maraka.

Ona je dala iskaz kao svedok, što upućuje na vrlo otvorenu mogućnost da je pristala na saradnju s tužiocima, s obzirom na to da se njeno ime i ranije nalazilo u dokumentima.

U ovoj aferi za sada su osumnjičeni Fadil Novalić, premijer FBiH, Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite, Fikret Hodžić, vlasnik „Srebrene maline“, i Aleksandar Zolak, direktor Agencije za lekove.

Tužilaštvo BiH ih sumnjiči za udruživanje radi činjenja krivičnih dela, među kojima je i pranje novca. Istraga je, međutim, proširena na više ljudi. Do sada su saslušane desetine svedoka, među kojima je i Bavrka. Ona bi mogla biti i ključni svedok, s obzirom na njenu ulogu u firmi „Srebrena malina“.

Tačnije, Bavrku je Hodžić angažovao kao stručnu osobu kako bi firma mogla dobiti dozvolu za uvoz medicinske opreme. Ona je po profesiji diplomirani inženjer radiološke tehnologije, a diplomu je stekla na Fakultetu zdravstvenih studija u Mostaru.

Kako se ranije pisalo, Tužilaštvo veruje da je ona nekoliko sati „glumila“ radiologa kako bi Zolak odobrio Hodžiću sve dozvole i njeno ime kao radiologa prikazao na papiru. Međutim, pitanje je ko je na tome insistirao i kako je Zolak to prihvatio. Tužilaštvo je na ročištu Zolaku naglasilo da osobe koje je predložila „Srebrena malina“ nisu bile edukovane niti su imale položen stručni ispit.

Osim toga, prema registru veleprometnika koji imaju dozvolu Agencije za promet medicinskih sredstava, kao ključna osoba za praćenje neželjenih sredstava ispred „Srebrene maline“ sada je navedena Refija Suljaković.

Međutim, na prvom spisku registra, koji je u posedu Avaza, bilo je ime Bavrke, koje je zatim uklonjeno. Nezvanično se saznaje da je Bavrka po izbijanju afere to tražila od Hodžića, te je raskinula ugovor s ovom firmom.

Podsetimo, 20 respiratora koje je “Srebrena malina” 27. maja uvezla iz Kine u BiH i dalje se nalazi na Aerodromu Sarajevo. Ovu informaciju potvrdio je Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Da bi se okončao carinski postupak uvoza, čeka se dozvola Agencije za lekove.

Kurir.rs/Avaz.ba Foto: Youtube/Hayat Media BiH

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...